Живков и Брежнев в обновената Ротонда пред Централна гара

OFFNews 31 май 2016 в 15:56 14607 32

Тодор Живков, Леонид Брежнев, Георги Димитров и още куп величия от времето на соца заедно с техните волги и чайки може да се настанят в площада пред Централна гара в София. Уникалният Ретро музей от Варна иска да се премести в Ротондата, след като пространството бъде обновено. 

Това разказа пред OFFNews Николай Георгиев, шеф на общинското дружество "Пазари Възраждане", което стопанисва мястото.

В началото на май проектът за реконструкция бе представен в Столична община. Реализацията му ще струва около 10 млн. лева, предстои да се обяви конкурс за неговото проектиране. 80 % от средствата ще са кредит по програма Джесика, който трябва да бъде върнат за 15 години, останалите са инвестиция на общинското дружество. По план тя пък трябва да бъде възстановена за 10 години, обяснява Георгиев. Това е и причината на бъдещите проектанти да бъдат определени ясни граници за това какво ще има на предгаровия площад. 

Идеите са консултирани с Елена Мадисън - българка, вицепрезидент на неправителствена организация в Ню Йорк, специализирана в проекти за обновяване на "компрометирани места" в градове по цял свят. За имиджа на подлеза пред Централна гара определението безспорно е доста меко, макар от миналата година там да има частичен ремонт, камери и обстановката да е доста по-безопасна и чиста за преминаващите. Мадисън се запознала с Ротондата и дала част от идеите, целта на които е да се привлекат повече хора - не само преминаващи клиенти на БДЖ и градския транспорт, в района. 

Мястото ще се превърне в пространство за културни събития и отдих 

Площадът пред жп гарата в София е с обща площ от 22 дка. Дружеството "Пазари Възраждане" е направило предпроектно проучване на базата на множество анкети с граждани, преминаващи оттам, както и със студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Водени са разговори с граждански организации, взето е експертното мнение на Националната компания “Железопътна инфраструктура”, която стопанисва гарата. 

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди. Проучванията показват още, че най-желаните търговски обекти в района са банка, застрахователни офиси и аптека. 

"Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти – в момента 93, да бъде намален до 45, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития, зона за хранене. Предвижда се и пространство за временни тематични пазари, видео стена в източната част на площада, ескалатор откъм бул. "Мария Луиза", както и частично покриване на Ротондата. 

Цели на проекта: 

Площад Централна гара да е: Представителен портал към София и страната, Ключово градообразуващо място, Многопластово пространство с обществени и търговски функции, Уникален мулти-транспортен възел - като информация, достъп, ориентация и указатели, неразривно свързани улично ниво, площад и подземно ниво Ротонда, единен облик на пространствената и функционална организация и др. Ротондата и паметникът се оформят като визуален символ на мястото, пише още в проекта. 

Предвидено е осигуряването на безопасен пешеходен и визуален достъп на нивото на улицата, стесняване на платното на бул. Мария Луиза с добавяне на дървета и тротоар, добавяне на паркоместа по посока на гарата, както и премахване на съществуващите павилиони там. 

Плановете са през 2017 г. да бъде избран изпълнителят и до българското председателство на ЕС в средата на 2018 г. проектът да е изпълнен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12614

30

rosko1306

31.05 2016 в 21:19

"Абе,човек ,какви си ги вършил?! :))"
Принцесо, курвите по соца бяха евтини....... Чепиш я кафенце с тортичка и готово :-) После се изучиха, а мъжете изпедерастяха.... харчат пари по фусти, впечатляват с бръснати тела, мускули, някоя дрънкулка.... Що се чудиш?

11176

29

-OvO-

31.05 2016 в 19:53

Сигурен съм че тези дебили могат да измислят и по-голяма простотия...

77927

25

El Commandante

31.05 2016 в 19:18

"Абе,човек ,какви си ги вършил?! :"

Приоритизиране на разходите се нарича...

77927

24

El Commandante

31.05 2016 в 19:17

"Абе,човек ,какви си ги вършил?! :"

Приоритизиране на разходите се нарича...