Жителите на Гълъбово затворени по домовете си заради обгазяване

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2014 в 11:08 3966 4

Обгазяване

Заради многократно превишени норми на серен диоксид в Гълъбово на населението в града е отправена препоръка да не излизат от домовете си до пълно спадана на вредните емисии. 

БНР съобщава, че автоматичната измервателна станция в централната част на града вчера през деня е регистрирала превишение на нивата на серен диоксид в три последователни часа в 13.00 часа - 3,45 пъти над нормата, в 14.00 часа - 4,02 пъти пределнодопустимата концентрация; в 15.00 часа - 2,38 пъти над пределнодопустимата концентрация.

Поредно обгазяванена Гълъбово идва от комплекса "Марица Изток". За няколко часа на населението в града са отправени препоръки да не стоят на открито. По-късно нивата на серен диоксид са занижени заради изискването при такива ситуации производството да бъде спряно.

От РИОСВ-Стара Загора съобщават, че на операторите са издадени предписания за предприемане на незабавни мерки за намаляване на мощностите с цел ограничаване на емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух. 

Според указания на Министерството на здравеопазването населението на град Гълъбово при превишаване на алармения праг за серен диоксид е да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, да избягват физическите дейности на открито до понижаване на концентрациите на серен диоксид. Чувствителни групи са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, коментират експертите.

Контролът на качеството на въздуха в целия регион продължава. До момента не са отчетени превишения по останалите наблюдавани показатели от другите пунктове за мониторинг, съобщиха от РИОСВ-Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2014 в 16:07

Kakvi sa tezi gluposti! "Jitelite na grad Galabovo,zatvoreni po domovete si,vse edno vav vkashti nqma da ima seren dioksid..."
Moje i da mirisheshe na razvaleni qica,no chak pak zatvoreni po domovete,oshte malko,shte napishete che gi e i strah da izlqzat,samo i samo material da ima...tc tc tc...

08.07 2014 в 17:23

Ами те AES и без това не работят май от месец

08.07 2014 в 13:52

И всъщност единственият ТЕЦ, без нормално функционираща сероочистка е Брикел на Ковачки... В ТЕЦ AES например отпада блока, ако откаже сероочистката...

08.07 2014 в 12:06

Такова нещо като "Комплексът Марица Изток " не съществува. Има ТЕЦ 1 на оня мушморок Ковачки, който получи милиони за рехабилитация и ги завлече, ТЕЦ 2 - държавен все още, който думка въглищен прах наляво - надясно, както и два частни ТЕЦ-а - този на КонтурГлобал / ТЕЦ 3 / и този на Ей И Ес. Това са четири отделни дружества, не може всички заедно да обгазяват