Жителите на Дианабад се вдигнаха на протест заради застрояване на градинка

OFFNews Последна промяна на 11 май 2018 в 11:25 4221 0

Снимка bTV

Жители на столичния ж.к. „Дианабад” протестират днес заради дадено разрешение за застрояване на парцел до детска градина. Става въпрос за парцел до градина "Радост", който е заменен с парцел на издателя Петьо Блъсков в съседния ж.к. "Изток".

Протестиращите, сред които има родители на деца от детската градина, искат преразглеждане на приетия през 2015 г. Подробен устройствен план. Те подозират, че той е приет неправомерно. Тече и подписка срещу планираното застрояване. Протестиращите планират да затворят за движение улиците до детската градина, предаде БНР.

Организаторът на протеста е арх. Захари Димитров. Общината не чува желанието ни да се потърси друг начин за обезщетяване на собственика на имота в "Изток", обясни архитектът защо жителите излизат на протест.

"Те даряват този двойно по-голям имот, за да може една зелена площ в „Изток“ да бъде направена. Нас ни притеснява, че е предвидено да се издигне тук жилищно строителство, което е точно до детска градина в общински имот, който реално може да се използва за едно бъдещо разширение на детската градина. Такива имоти има много малко и, според нас, предвиденото строителство не е в интерес на квартала и е единствено в интерес на инвеститорите", каза той пред националното радио.

"За мен проблемът има два основни аспекта. Първият е начинът, по който е придобита собствеността. Става дума за насрещни дарения между общината и г-н Петьо Блъсков, които са доста различни като обем. Общината получава 1 дка площ в кв. „Изток“, а г-н Блъсков – 2 дка. Освен това се и доплаща, а доколкото ми е известно общинска собственост се продава само на търг, така че за мен тази сделка очевидно е корупционна. Другият аспект е стремителното застрояване на квартала. В последните години тук „изникнаха“ изключително много сгради, а не се мисли за инфраструктурата“, каза участничка в протеста, родител на дете от градина "Радост".

Кметът на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков обясни, че още с плана от 1989 година, когато е застрояван ж.к. „Дианабад“, тази площ е предвидена за жилищно строителство.

Той потвърди, че е имало три обществени дискусии за Подробния устройствен план, приет пред 2015 година, но възражения в Общината не са постъпвали: „Вчера разгледахме всички документи и не е постъпило възражение от гражданите. Имаме протоколи. Имаме законни процедури“.

Инж. Жеков заяви, че ще се вземат предвид исканията на жителите на квартал „Дианабад“.

Участници в протеста обясниха, че кметът на района е можело да даде други площи за застрояване: „Избрано е точно това място, защото е атрактивно и привлекателно и дебат за него никога не е имало“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови