Жители на Атия на бунт срещу депо за опасна смет. Екоминистърът не успя да ги успокои, намеси се полиция

OFFNews 25 август 2019 в 18:57 1830 0

Снимка БНР

Близо 100 жители на село Атия, Созопол блокираха пътя към селото в продължение на 2 часа в знак на протест срещу трите площадки за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, намиращи се на около 300 метра от къщите им.

"Не искаме боклуци, искаме природа!" - скандираха хората и настояха изграждането да спре. Те се боят, че токсичните отпадъци може да проникнат в подпочвените води и да стигнат до морето, а това да причини еко катастрофа.

За да успокои хората, на място пристигна министърът на екологията Нено Димов. Той заяви, че площадката е безопасна, че на нея ще се съхраняват например лекарства с изтекъл срок на годност, но не успя да увери хората. Те настояха референдум да реши дали центърът за съхранение за отпадъци - изграждан с евросредства - да остане там, където е, или да бъде преместен.

"Всички отпадъци се изливат в Черно море, а течението ще ги доведе до южните ни съседки. Не можем да бъдем безучастни. Има подменени документи, инсинуации в общински съвет. Хората не са били наясно - едно е било предназначението на терена, после е променено с подписите на администрацията, без да има свикано обсъждане. Хората са излъгани", заяви протестиращ пред БНР.

Директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова е категорична, че природата няма как да бъде замърсена през подпочвените води: "Няма как природата да бъде замърсена, количествата, които ще се съхраняват са твърде малки. Дори да има природно бедствие, има хидро-геоложки доклади, има доклади на почвата в Общината, отговорността ще бъде изцяло тяхна. Ако иска Общината, ако намери финансов ресурс, да си ги премести".

Адв. Драгомир Ошавков обаче смята, че при изготвянето на оценката за въздействието върху околната среда не е спазен законът. „Този парцел е трябвало да бъде депо за строителни отпадъци, не за опасни битови отпадъци. Уж са направили оценката с участието на пет човека, което е смешно“, заяви той пред националното радио.

"Тази площадка нямаше да бъде тук ако смятах, че не е безопасна - каза Нено Димов. - Тя е минала през процедурите, които има. При всички положения по-безопасно е тези специфични битови отпадъци да минават от тук, отколкото да са в кофите за боклук. Това, което е направено тук е по най-високите швейцарски стандарти." Екоминистърът напомни, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на следващата година. Който няма - ще бъде санкциониран.

Напрежението обаче не стихна и в един момент се стигна до намесата на полицията, за да не се стигне до сблъсъци, показа репортаж на "България он ер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови