Жена се оплака, че Агенцията по заетостта разпространява личните й данни

От ведомството отричат. Техническият проблем бил при външен доставчик на услуга

Антония Чорева 29 август 2017 в 12:45 5475 0

Жена, търсеща работа чрез Агенцията по заетостта, ще съди ведомството за разпространение на личните й данни. Тя е сезирала и Комисията за защита на личните данни и чака нейното решение, за да се обърне към съда. В същото време от Агенцията по заетостта са категорични, че личните й данни не са били запаметени на техния сайт, а на този на доставчика на услугата и предупреждават, че по програмите им трябва да се кандидатства само от тяхната страница. 

Димитринка Апостолова е кандидатствала през месец юли по програмата с ваучери за заети лица за курс по готварство.  За целта попълнила формата с личните данни, качена на сайта на Агенцията по заетостта или на доставчика на услугата. По технически проблеми, неизяснени и до днес обаче, системата запаметява нейните лични данни и всеки, който влезе да кандидатства по тази програма, вижда всички лични данни на Димитринка - ЕГН, телефон, адрес и други. 

Апостолова научила за проблема не от Агенцията по заетостта, а от жена, която е кандидатствала по същата програма - Мая Йосифова. Тя й се е обадила лично по телефона, за да й каже, че е получила потвърждение на мейла си от агенцията, след като е попълнила формата за ваучери, но не с нейните данни, а с тези на Димитринка Апостолова.

Потърпевшата получава още няколко обаждания от непознати хора, които казват, че личните й данни стоят публично на сайта и че се разпращат по мейлите на всички кандидатствали по програмата за ваучери. Тогава Апостолова се обръща към Агенцията по заетостта. Жената твърди, че тогава са й казали, че знаят за случая, че е възникнала техническа грешка и че вече е отстранена. Когато им поискала обяснения обаче, от Агенцията й казали да се обърне към адвокат. Именно това и фактът, че не са я уведомили, че има проблем и че личните й данни се разпространяват в интернет, провокирало жената да се обърне към Комисията за личните данни. От там вече е започнало разглеждане на случая и се очаква становище. 

Днес Димитринка Апостолова е сменила личната си карта, но все още се притеснява, че десетки хора са видели ЕГН-то й. 

От Агенцията по заетостта обаче казват, че проблемът на Димитринка Апостолова не е бил при тях, тъй като те са предприели всички мерки за защита на лични данни на кандидатстващите по програмите на сайта на Агенцията по заетостта.

"Агенцията по заетостта в качеството си на администратор на лични данни осигурява тяхната защита чрез внедряването на съвременни софтуерни и хардуерни средства. Използването на информационните системи става след оторизация и проверка на всеки потребител, за да се избегне нерегламентиран достъп до базите данни. Всички електронни услуги са достъпни през сайта на Агенцията по заетостта през протокол HTTPS, който удостоверява сайта и съответния уеб сървър, осигурява защита срещу подслушване, подправяне или фалшифициране на съдържанието на съобщенията.

Агенцията по заетостта не носи отговорност при попълване на електронно заявление за обучение по проект „Ваучери за заети лица” през други сайтове, а само при попълване на заявлението, публикувано на официалната интернет страница на институцията чрез банер за достъп до електронна форма за кандидатстване по проекта", уточняват от агенцията.

От там заявяват, че е извършена проверка по конкретния случай и е установено, че Димитринка Апостолова е подала своите заявления през друг сайт, различен от официалния на Агенцията по заетостта, където е публикувано електронното заявление за кандидатстване по схема „Ваучери за заети лица”. Става въпрос за подаване на електронно заявление през страницата на един от Доставчиците на обучение (ДОб).

По повод получени сигнали и запитвания, касаещи подаването на заявления за обучение по проект „Ваучери за заети лица”, в края на юли 2017 г. Агенцията по заетостта публикува на своята официална интернет страница (в раздела за актуална информация по проекта) информация, която припомня, че на сайта на Агенцията вече съществува банер за достъп до електронна форма за кандидатстване по проекта, както и подробна информация за рисковете при кандидатстване през други сайтове.

Агенцията по заетостта прави периодично технически проверки, които са установили, че технически проблем при работата с електронната услуга на сайта на Агенцията по заетостта няма и че лични данни на лицата, кандидатстващи по схемата, не се публикуват никъде – такава практика институцията няма. Данните на Димитринка Апостолова са били достъпни само при кандидатстване през сайта на въпросния ДОб.

Димитринка Апостолова обаче е категорична, че е кандидатствала през техния сайт и чака да поемат отговорност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!