Жена иска да зачене с ембрион от починалия си съпруг - законът не й позволява

OFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 10:48 6532 1

Битката на Ася Иванова да има дете предизвика здравен казус - може ли да се направи дете ин витро от починал мъж. Оказва се, че в България не може. 

„Битката ни за дете започна преди около две години. Започнах лечение, изписаха ми хапчета, а юни месец трябваше да направим самото ин витро, но заради здравословен проблем трябваше да отложим самото инвитро”, разказва историята си Ася Йорданова пред бТВ.

Съпругът й обаче загива на 13 юли при трудова злополука и тогава лекарят в ин витро клиниката отказва да довърши започнатото и се позовава на „Наредба 28”. 

Според наредбата след смъртта на някой от партньорите, генетичният материал трябва да бъде унищожен, дори когато приживе е дадено съгласие за извършване на подобна процедура.

„Става въпрос, че един човек не може да участва в репродуктивен акт след собствената си смърт. Но медицината вече позволява това”, пояснява адвокат Стоян Ставру пред телевизията.

„Наредбата, според която ембрионите, подготвени за инвитро процедура, трябва да бъдат унищожени след смъртта на единия партньор, не е изцяло безполезна”, смята още юристът.

По думите му подобни наредби има в повечето европейски държави заради медицински прецеденти в миналото. На практика обаче в България заради наредбата на Здравно министерство се оказва, че вдовица не може да има дете от вече починалия си мъж. 

Адвокатът обаче допълва, че в други държави технологиите вече позволяват да се съхраняват клетки в продължение на много години.

"Във Франция имаше такива казуси с т.нар. „деца сувенири” – деца, създадени да приличат на починал човек”, обяснява Ставру.

„Ако имаше ембриотрансфер, нямаше да има проблем. Решението излиза извън контрола на бащата в момента, в който имаме вкарване на генетичен материал в тялото на жената”, допълва Ставру. На практика смъртта на единия партньор обезсилва неговото съгласие приживе.

В момента Ася се опитва да изтегли замразените си ембриони от клиниката, за да ги прехвърли на друго място, докато проблемът бъде разрешен.

„Мечтата на моя мъж беше да си имаме детенце, ние сме се обичали, държала съм много на него, беше добър човек и искам да си му родя дете”, категорична е тя.

Виж още за: