Желяз Турлаков: Кристиан Николов вероятно се е ''вкаменил'' зад волана след коктейла от дрога

Комбинацията от кокаин и амфетамини води до това, каза специалистът по зависимости

OFFNews Последна промяна на 25 април 2020 в 11:51 11727 5

Комбинацията на амфетамин и кокаин води до ''вкаменяване''. Вероятно това се е случило с Кристиан Николов, който причини катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, коментира по бТВ Желяз Турлаков, специалист по зависимости.

В пробата на Николов са открити марихуана, амфетамини, кокаин и лексотан.

„Това не са опиати, а стимуланти. Комбинацията на амфетамини и кокаин много често може да причини кататонен ефект. Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение", каза терапевтът.

Според него другата причина може да е в стилът на живот на тези хора, свързан с клубна култура и нощен живот. Употребата на стимуланти може да доведе до няколко дни липса на сън.

"Това е обяснението за лексотана в цялата схема. Те го използват, за да свалят възбуждащия ефект. По-скоро обаче смятам, че става въпрос за кататонния ефект", каза Турлаков, който беше категоричен, че става дума за зависимост.

Новият профил на зависимостта е полизависимост, ниска възрастова граница, склонност към употреба на повече от една субстнации, каза експертът, който прогнозира, че тази тенденция ще се задържи.

"Не е лесно да удариш умишлено кола. Тук няма опит нито да спре, нито да заобиколи. Отделно става въпрос за скорост над 100 км/ч. Не е изключено да е карал дори със 140 км/ч", коментира от своя страна пилотът Димитър Илиев.

По думите му има малцинство сред шофьорите, които правят брутални нарушения – превишават скоростта двойно повече, изпреварват в насрещното, правят опасни маневри. Това е вид тероризъм, от който се умира на момента. Обикновено умират невинните, каза той.

Илиев обясни още, че само с 10 км/ч камшичният удар е толкова силен, че почти със сигурност води до някакви травми.

"Нулев е шансът да оживееш при подобен удар като този при катастрофата с Милен Цветков", категоричен бе състезателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

5

Стефан

26.04 2020 в 03:49

"Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение" - тоя пичага се опитва да отхвърли единият от елементите на вината - било то волевия или интелектуалния - волевия като допуска, че физически не е можел да котролира действията си .. ако това отпадне ще отпадне и вината а без вина поне по отношение на умисъла причиняване на смърт няма състав на това престъпление."

Не. Той обяснява механизмът на действията на извършителя, и нищо повече. Физиологията на такова същество. И твърди, че съществото не е било човек. А нечовек няма право да кара кола.
Защитата ще се хване за това, че загиналият още някое време е мърдал след удара. Възможно, даже е извършвал привидно осъзнати действия. А на мястото на съдията, аз ще приема оценката на експерта, в която ще пише че това са били "5-те секунди на мъртвеца". Неврофизиолозите имат обяснения за действията на хора в шок, и на вече мъртви,които още

22099

4

Стефан

26.04 2020 в 03:13

"Назад във времето"?
А "напред във времето"?
В българския вече няма минало време? Само английски деепричастия?

3493

3

zuljin

25.04 2020 в 17:18

Т'ва са глупости. Кръвния тест хваща неща употребявани и преди седмици, а марихуана до месеци назад във времето.
Най-вероятно става дума за превъзбуда от голяма доза кока... предвид материалното състояние на л@йното.
Крайно време е, да се въведе адекватна методика за тестване... Не може да се твърди, че си употребил хиляда неща, след като нито едно няма психоактивно действие след повече от 24 часа, но тестовете ги ловят.
Един добър адвокат това ще го докаже, и обвинението съвсем ще отпадне, а не бива.

8821

2

bls

25.04 2020 в 16:46

"Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение" - тоя пичага се опитва да отхвърли единият от елементите на вината - било то волевия или интелектуалния - волевия като допуска, че физически не е можел да котролира действията си .. ако това отпадне ще отпадне и вината а без вина поне по отношение на умисъла причиняване на смърт няма състав на това престъпление.

1811

1

Toni2019

25.04 2020 в 16:04

"Вероятно" можеш да си съчиниш каквото искаш за да облъчиш
 
X