Желяз Турлаков: Кристиан Николов вероятно се е ''вкаменил'' зад волана след коктейла от дрога

Комбинацията от кокаин и амфетамини води до това, каза специалистът по зависимости

OFFNews 25 април 2020 в 11:51 13520 5

Комбинацията на амфетамин и кокаин води до ''вкаменяване''. Вероятно това се е случило с Кристиан Николов, който причини катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, коментира по бТВ Желяз Турлаков, специалист по зависимости.

В пробата на Николов са открити марихуана, амфетамини, кокаин и лексотан.

„Това не са опиати, а стимуланти. Комбинацията на амфетамини и кокаин много често може да причини кататонен ефект. Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение", каза терапевтът.

Според него другата причина може да е в стилът на живот на тези хора, свързан с клубна култура и нощен живот. Употребата на стимуланти може да доведе до няколко дни липса на сън.

"Това е обяснението за лексотана в цялата схема. Те го използват, за да свалят възбуждащия ефект. По-скоро обаче смятам, че става въпрос за кататонния ефект", каза Турлаков, който беше категоричен, че става дума за зависимост.

Новият профил на зависимостта е полизависимост, ниска възрастова граница, склонност към употреба на повече от една субстнации, каза експертът, който прогнозира, че тази тенденция ще се задържи.

"Не е лесно да удариш умишлено кола. Тук няма опит нито да спре, нито да заобиколи. Отделно става въпрос за скорост над 100 км/ч. Не е изключено да е карал дори със 140 км/ч", коментира от своя страна пилотът Димитър Илиев.

По думите му има малцинство сред шофьорите, които правят брутални нарушения – превишават скоростта двойно повече, изпреварват в насрещното, правят опасни маневри. Това е вид тероризъм, от който се умира на момента. Обикновено умират невинните, каза той.

Илиев обясни още, че само с 10 км/ч камшичният удар е толкова силен, че почти със сигурност води до някакви травми.

"Нулев е шансът да оживееш при подобен удар като този при катастрофата с Милен Цветков", категоричен бе състезателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

26.04 2020 в 03:49

"Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение" - тоя пичага се опитва да отхвърли единият от елементите на вината - било то волевия или интелектуалния - волевия като допуска, че физически не е можел да котролира действията си .. ако това отпадне ще отпадне и вината а без вина поне по отношение на умисъла причиняване на смърт няма състав на това престъпление."

Не. Той обяснява механизмът на действията на извършителя, и нищо повече. Физиологията на такова същество. И твърди, че съществото не е било човек. А нечовек няма право да кара кола.
Защитата ще се хване за това, че загиналият още някое време е мърдал след удара. Възможно, даже е извършвал привидно осъзнати действия. А на мястото на съдията, аз ще приема оценката на експерта, в която ще пише че това са били "5-те секунди на мъртвеца". Неврофизиолозите имат обяснения за действията на хора в шок, и на вече мъртви,които още

23293

4

Стефан

26.04 2020 в 03:13

"Назад във времето"?
А "напред във времето"?
В българския вече няма минало време? Само английски деепричастия?

12021

2

bls

25.04 2020 в 16:46

"Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение" - тоя пичага се опитва да отхвърли единият от елементите на вината - било то волевия или интелектуалния - волевия като допуска, че физически не е можел да котролира действията си .. ако това отпадне ще отпадне и вината а без вина поне по отношение на умисъла причиняване на смърт няма състав на това престъпление.

3811

1

Toni2019

25.04 2020 в 16:04

"Вероятно" можеш да си съчиниш каквото искаш за да облъчиш