Жълт код за силен вятър в неделния ден

OFFNews 12 юли 2020 в 05:45 2248 0

Жълт код за силен вятър е обявен в 14 области в страната за 12 юли, обявяват от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

В област Сливен ще се усили северният вятър, който ще бъде със скорост 14-19 м/сек и пулсации до 22-24 м/сек. В останалите области, за които важи жълтият код, ще се усили вятърът от запад-северозапад, като той ще бъде със скорост
14-19 м/сек.

В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево. С умерен, на места временно силен вятър от запад-северозапад, в Източна България – от североизток, ще нахлува по-хладен въздух. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места в Западна България, а до полунощ и на изток, ще има краткотрайни валежи, локално временно интензивни валежи и с гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София 27°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. След пладне ще се развива купеста и купестодъждовна облачност и привечер по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от североизток.

Максималните температури ще са между 27° и 29°, малко по-високи от температурата на морската вода.

Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала, по северното крайбрежие до 4 бала.

Над планините около и след обяд над масивите от Западна България, а до полунощ и на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има локални, временно интензивни валежи и гръмотевици, както и условия и за градушки. Максималната на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 13°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови