Жълт код в 16 области заради силен дъжд и вятър

OFFNews 28 октомври 2017 в 07:26 3889 0

Жълт код е обявен в 16 области на страната - в 12 от тях заради силен дъжд, а в други 4 - заради силен вятър. 

Жълт код за опасно време е обявен във Видин, Монтана, Враца, Благоевград - заради силен вятър, и Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали - заради силни дъждове.

Започналите през нощта от северозапад валежи ще обхванат и източните райони, става ясно от прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Ще вали, главно в Централна и Източна България. Ще се усили вятърът от северозапад-север. Ще е умерен, в Дунавската равнина и по долината на Струма - временно силен.

След обяд над северозападните райони облачността ще се разкъса. Минималните температури ще са между 5° и 10°, по Черноморието - до 12°, а максималните ще са между 10° и 15°.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане малко по-ниско от средното за октомври.

Над планините ще е облачно, с валежи от дъжд, над 1700-1800 м – от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 12-15°. Температурата на морската вода е 16-17°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови