Земеделският министър обяви, че към момента вторите проби за чума по козите са отрицателни

OFFNews 23 август 2018 в 15:02 4476 2

Румен Порожанов

Към момента са готови част от вторите проби за чума и те не дават позитивни резултати, обяви в предаването „Тази сутрин" по bTV земеделският министър Румен Порожанов.

Взети са над 8000 проби. Те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории. Ако са негативни, ще започне поетапно да се освобождават затворените сега в оборите животни в 7-те общини, които са под възбрана за движение на дребния добитък, съобщи Порожанов.

Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища, поясни министърът. Тези нови проби трябва да покажат има ли разпространение и разширение на заболяването.

Въпреки негативните резултати сега, министърът бе категоричен, че чума по козите у нас е имало. Някои от животните имаха и антитела, и клинични симптоми, заяви той. Притеснителен обаче бил фактът, че в едно от стадата, в които първоначално е установен случай на болно животно, здравните власти не са били допуснати, за да вземат повторни проби.

В същото време от Агенцията по храните твърдят, че резултатите от вторите проби още не са готови. Пред програма "Хоризонт" на БНР зам.-председателят д-р Георги Чобанов определи като спекулация твърденията, че вторите проби са отрицателни и БАБХ излишно е избила животните на стопаните.

Реакцията на БСП не закъсня. Опозицията веднага поиска оставките на министрите на земеделието и на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!