''Зелената сделка'' и справедливостта – най-добре ''говорят'' добрите примери

Лилия Големинова 06 декември 2023 в 12:55 834 0

Снимка Архив

В този подкаст търсим добрите комуникационни пътища, по които посланията и целите на Зелената сделка да достигнат да гражданите, за да ги убедят, че тя е справедлива за всички. Разказваме накратко контекста - как се е стигнало дотам, че има нужда от цели и спешни действия и как климатичната неутралност в Европа през 2050 година ще спомогне за овладяването на климатичните промени – заедно с представители на академичната общност и неправителствения сектор.

Показваме един добър пример в един от най-трудните за декарбонизация сектори – стоманодобивната индустрия, и как могат да бъдат намалени емисиите в целия процес на добива.

Коментираме личната отговорност и недоверието на гражданите в добрите намерение на тези, у които е властта, и в тяхната посветеност на икономика, базирана на зелените принципи. Интересен е коментарът на един Нобелов лауреат, предоставен ни от партньорското Radio 24 в Италия - Джоузеф Стиглиц.

Защо принципът на Том Сойер в разясняването на Зелената сделка работи по-добре от заплахите за бъдещи катаклизми и какво представлява проектът за достъпно и картинно обяснение на зелената стратегия ИкоЕко – разказва Румен Карамихалев.

Каква е ролята на кръговата икономика и на принципа на споделянето, това разказва една професорка от Университета в Любляна - Луска Богатай, благодарение на колегите ни от Словенското радио, а финалът е за личния пример, който показва, че да живееш с по-малък отпечатък е не само възможно, но и икономически рентабилно.

Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки