Зелен билет за първи път днес, транспортът в София струва лев за деня

OFFNews 28 януари 2018 в 07:30 10916 4

Столичани ще пътуват днес срещу 1 лев в градския транспорт, общината въвежда зелен билет, заради превишените нива на фини прахови частици и високи стойности рано тази сутрин. 

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Призоваваме настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, съобщиха от Столична община. 

Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

4

limlim

28.01 2018 в 14:32

Много е просто - селянин не ползва ГРАДСКИ транспорт. Не знае маршрутите и може да се загуби. А с таралясника - юруш по трите основни лъча. Твърдото гориво пък е евтино и много родово традиционно, като паветата, ама от село. "Секи" си пази "индентичноста"...

6000

3

Боѣнъ Гєоргѫѥвъ

28.01 2018 в 14:09

Как да си избършем задника със зеления билет на ЦГМ - кратко ръководство.

1.Свършваме си голямата работа..
2.Сгъваме билета на 4.
3.Откъсваме крайчето на билета там където е прегънато така, че като го разтворим в центъра му да има една дупка.
4.Пазим крайчето - после ще разберете защо.
5.Постаявме билета в дланта си като средния ни пръст трябва да стърчи през дупката.
6.Избърсваме си дирника като използваме и средния пръст, след което при сгъването на билета обърсваме с въртеливо движение средния пръст.
7.Изхвърляме билета в контейнер за разделно събиране на ЕКОПАК
8.С останалото крайче от билета изчистваме останалото под нокътя на средния пръст.

P.S - Всичко ново е добре забравено старо!

6007

2

krascolove99

28.01 2018 в 10:47

Те молят домакинствата които се отопляват на твърдо гориво да се отопляват на ток а тока те ли ще платят а ще се отоплявам на ток само ако те ми плащат тока после защото д печката отоплявам всички стаи а на ток трябва да пускам уреди във всяка стая

20699

1

Новак

28.01 2018 в 08:28

Със сигурност тази мярка ще помогне малко за намаляване на замърсяването, но много ми прилича и на някаква манипулация. Когато билетът беше 1 лв., а бензинът по-скъп отколкото е сега не се забелязваше хората да са се юрнали да ползват градски транспорт. Пак си караха колите на по 15-20 години. Сега това ни се представя като революция от страна на общината и едва ли не, че ни прави услуга. Миналата вечер в 24:00 в Лозенец не се дишаше от миризмата на сажди. Колите по това време са доста малко.
Нищо не се казва за качеството на градския транспорт. Ще има ли повече машини? Ако извадят старите автобуси, те дали няма да замърсяват в пъти повече от оставените автомобили? Така излиза, че ни призоват да оставим колите и да дишаме мръсен въздух с часове по спирките.
А зелените зони - оставяш колата и ползваш градски транспорт, а Градска мобилност я вдига?
Това много започва да ми прилича на кризисен PR. Герберите това го умеят.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки