Здраво дете на психично болна майка не може да намери осиновители

OFFNews 28 май 2019 в 10:47 6580 1

2-годишно дете търси осиновители. То е здраво, но кандидати за него няма. Причината – заболяване на майката, което евентуално детето може да отключи в бъдеще, съобщи Нова телевизия.

Още с първия си дъх детето започва трудна битка - тази за собствено семейство. Почти веднага след раждането лекарите подават сигнал към социалните.

„Детето е застрашено от изоставяне от неговата майка, която е била във видимо неадекватно състояние”, заяви директорът на РДСП – Враца Мария Търнавска.

Пет дни след раждането то е изписано и го поемат социалните работници. Търсят му приемно семейство и два месеца по-късно откриват такова. И до днес детето живее с тях.

След като шест месеца биологичната му майка не подава документи, с които да си поиска детето обратно, през януари тази година го вписват в регистъра за осиновявания.

„То е от български произход и е здраво. Това е детето мечта за осиновителите”, обясняваТърнавска.

А кандидати за осиновители по принцип не липсват. Информацията за тях е събрана в томове и класьори. Томовете са 97. Във всеки от тях има информация за 100 чакащи семейства. Допълнително има и десетки класьори с досиета. Отново на кандидат осиновители.

Именно в страниците на тези томове социалните експерти започват да търсят родители за вече 2-годишното дете. На всеки, който е подходящ, обясняват, че бащата е неизвестен, а майката с психическо заболяване. Въпреки това кандидат осиновителите искат среща с детето.

Те много го харесват. После обаче идват колебанията. Въпреки че е здраво имат сериозни опасения, че заболяването на майката може да се отрази и на детето един ден. Отказалите се до момента са 4 семейства. Ако скоро не се появи българско семейство, което да приеме без предразсъдъци и бъдещи опасения малкото дете, то след месец, папката му ще попадне измежду документите на децата, чакащи за международно осиновяване.

„Чужденците нямат такива притеснения по отношение на здравословното състояние на детето. Никога не се притесняват от фамилната обремененост”, казва още Мария Търнавска.

Затова социалните са сигурни, че дори в продължение на месеци никой да не е пожелал да чуе думите мама и тати от 2-годишното дете, то намирането на осиновители в чужбина ще се случи за броени седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови