Здравно осигуряване на чуждестранни студенти и детегледачки в Германия

OFFNews 25 януари 2018 в 10:08 7251 0

Както всички живущи и дълготрайно пребиваващи на територията на Германия, така и чуждестранните студенти, стажанти и детегледачки задължително трябва да са здравно осигурени – да имат здравна застраховка и застраховка срещу злополука за периода на пребиваването си. Ако смятате да учите, да следвате стаж или да работите като детегледачка в Германия, следващите редове ще ви дадат повече информация относно задължителното здравно осигуряване там.

За студенти

Чуждестранните студенти в Германия могат да се възползват и от двата вида здравно осигуряване – държавно и частно, като по принцип държавното здравно осигуряване е задължително. Ако студентът реши да се застрахова в частната здравна система, той/тя трябва да се освободи от държавно здравно осигуряване, не по-късно от 3 месеца след записването си в университета.

До 25-годишна възраст, студентите могат да се осигуряват и чрез семейна застраховка, без да заплащат допълнително, ако родителите им също работят и живеят в Германия и използват държавното здравно осигуряване, тъй като семейната застраховка е възможна само при този тип здравноосигурителна система.

След 30-годишна възраст, студентите, които се осигуряват по държавното здравно осигуряване, могат да пордължат да използват този вид система, а могат и да се откажат от тази възможност и да използват частно здравно осигуряване, като се застраховат в частна застрахователна каса по техен избор.

За детегледачки

Чуждестранни детегледачки от държави-членки на ЕИП1, могат да се възползват от здравно осигуряване в Германия, ако разполагат с Европейска здравноосигурителна каса (EHIC). Съответно, ако държавата, от която идва лицето, има подписано споразумение за социално осигуряване с Германия, той/тя може да се възползва от държавно здравно осигуряване. В противен случай, следва да се сключи частна здравна осигуровка.

Разходите за частна здравна осигуровка при чуждестранните детегледачки се поемат от приемното семейство. Това важи и за застраховката срещу злополука.

За повече информация относно здравното осигуряване в Германия, посетете www.krankenkassenzentrale.de, където ще научите всичко нужно за регулациите и здравноосигурителната система, ако сте решили да учите или работите в Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови