Здравната система ще заработи по нов модел от 1 януари 2019 г.

OFFNews 02 февруари 2018 в 14:44 4889 3

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

В рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ, обяви пред Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев.

Изказването му бе във връзка с питане за общинските болници.

Новият модел трябва да промени и измести съществуващия, който е от 1999 г. и се е изчерпал напълно, смята министърът.

Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение. Само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение, заяви той.

За новия модел ще има сериозно обсъждане с всички заинтересовани институции и организации. Амбицията на министъра е системата да заработи по новия механизъм от 1 януари 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

02.02 2018 в 18:18

Новите модели надали ще помогнат ако не се осигури жестоко засилване на финансирането за апаратура, линейки, и персонал. Проблемът не е в модела, а в това, че малки и големи болници страдат от липса на сестри и лекари, че в големите болници във Варна много от леглата са едва ли не от войната (нар с един дунапрен отгоре + чаршаф), че няма машини, консумативи и експерти за диагностика и съответно лечението се прави наизуст от изтощен и изтормозен персонал. Моделът може да подобри финансирането и контрола, да. Но само невероятно сериозна инвестиция може да помогне на пациентите. А българските кабинети от 30 години нямат интерес в това.

6145

1

kokoten

02.02 2018 в 15:10

...хахахахахахахаха....каква наглост....като оправиха КТБ така ще оправят и здравната система....дупе да ви е яко,братя.....Знайте,този министър си няма и понятие от здравеопазване,то на последно място е пари(те са само средство)...празноглав икономист,който цял живот се е чудил как да върже някакъв бюджет,не може да измисли нищо друго освен още по-голяма съсипия....