Заведения от Търново настояват всички бизнеси у нас да спрат работа до 31 януари

OFFNews 23 декември 2020 в 17:13 11254 0

Пълна забрана за извършване на дейност във всички сектори в срок до 31 януари 2021 г. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - Велико Търново.

Изключение можело да има само за магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Ако бизнесите у нас не спрат работа, от БХРА - Велико Търново са в "готовност за предприемането на ефективни стачни действия". Срокът за изпълняване на искането им е до 10 януари 2021 г. 

Сред другите им искания са: директни компенсации за работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена в размер на 80% от осигурителния доход за съответната длъжност, необвързани с дейността на работодателите и директна безвъзмездна финансова помощ за работодателите, засегнати от извънредната епидемична обстановка в размер на 50% от оборота без ДДС.

От БХРА - Велико Търново искат мерките да бъдат въведени незабавно, като да са освободени от тежки административни процедури; да се провеждат при спазване на принципа за служебното начало; да не се налагат на ограничения в допустимостта на разходите и да се финансират директно от републиканския бюджет, а не от европейските фондове и програми.

БХРА - Кюстендил поиска за декември размерът на компенсациите за персонал да бъде 100%. 

"Предприетите мерки не са ефективни, което е видно и от високия процент на заразени", смятат от регионалната структура на асоциацията. 

Те настояват компенсациите за наетия персонал да бъдат в размер на 80 на сто от размера на осигурителния доход и да се прилагат от датата на затваряне на бизнесите.

"Предлагаме в обхвата на мерките да бъдат включени и фирмите от сектори Хотелиерство, както и такива с втори код на икономическа дейност, които попадат в обсега на заповедта за затваряне или ограничаване дейността на бизнеси", пишат още те. 

БХРА - Кюстендил иска още бърза и облекчена процедура за кандидатстване без формални и бюрократични ограничения за мерките за компенсация в размер на 20 на сто или 10 на сто от оборота за аналогичен период на предходната година. 

"Настояваме да се разшири обхвата на Гаранционната програма на ББР за ликвидна подкрепа на бизнеса, пострадал от пандемията COVID-19, така че да се подпомогнат фирми, които изпитват затруднения с обслужването на кредити поради епидемиологичната обстановка, както и за рефинасиране на съществуваща кредитна експозиция. Настояваме за удължаване мораториума на плащанията по кредити за период от 12 месеца", допълва регионалната структура.

Те също са готови на протести. "Доказали сме и сме готови да демонстрираме отново воля и кураж, за да защитим бизнеса си, правото на труд и принципите си за справедливост", заявяват от БХРА - Кюстендил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!