Затваряне на единствената ферма за норки у нас поискаха протестиращи начело с Мая Манолова

Янка Петкова 12 май 2021 в 10:16 2869 0

Незабавно затваряне на единствената у нас ферма за норки поискаха протестиращи пред Министерския съвет днес. В отворено писмо те настояват за бързи действия, тъй като съществуването на фермата нанася щети както на животните, така и на местното население. Основен аргумент за закриването ѝ според организаторите на протеста е рискът от разпространение на COVID-19.

Протест е организиран от сдружение КАЖИ и бе предвождан от Мая Манолова. За фермата разказа в нейната комисия по ревизията на управлението на Борисов Петя Алтимирска от КАЖИ.

Фермата е разположена край Стара Загора в землището на близкото село Маджерито. Тя е с капацитет до 400 хиляди екземпляра от дребния хищник, ценен заради кожата му. Инвеститор е „Фармпро“ ЕООД със собственик Ангел Иванов Ангелов. Фирмата е с търговска дейност, а адресът ѝ е при птицекланица „Градус“.

Алтимирска внесе в комисията сигнал за нарушенията и проблемите около фермата, както и факти, които сочат към покровителстване на фермата от държавните органи.

Протестиращи обясниха, че сигнализират за тази ферма от пет години. По думите им над 128 000 животни са наблъскани в тесни клетки, а това още повече улеснява разпространението на коронавирусната инфекция и създаването на мутации, които могат да застрашат живота на населението.

От сдружение КАЖИ съобщиха, че от началото на пандемията са закрити над 1500 ферми за норки в световен мащаб, в 400 са били открити заразени животни. Над 15 млн. животни са убити, за да се спре евентуалното разпространение на вируса.

„Не искаме това да се случва и у нас. Алармирахме за този проблем многократно. В момента част от животните във фермата са бременни и норките ще станат пет пъти повече, а това означава, че още повече животни ще трябва да бъдат унищожени. Искаме новите министри на земеделието и горите и на здравеопазването да се запознаят с фактите и да се прекрати възможно най-скоро този проблем“, казаа Петя Алтимирска.

Според проучване 81% от пълнолетните българи не подкрепят убиването на животни заради ценната им кожа.

"Животните, които реално се отглеждат за кожа, би трябвало да се загробват, но виждаме как се справя бизнесът до момента. През 2019 г. бяха открити огромни количества трупове на американски норки в една мина в Бобов дол, заровени с пръст. Бяхме свидетели на това как тази пръст се изравя и се носи незнайно къде, а това крие опасност при евентуална зараза сред животните инфекцията да се разнесе и сред хората. Ужасяващо е и че част от труповете на убитите животни се изгарят като биомаса, коментира Алтимирска.

Протестиращите се отправиха към Министерството на земеделието и горите, за да предадат сигнала за фермата. По-късно те ще отидат и до здравното ведомство, за да предоставят документите за нарушения на новоизбрания министър на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови