Затрупаните в Боровец туристи са предизвикали лавината

OFFNews 13 февруари 2024 в 07:25 2476 0

Планина

Снимка Архив

Гръцките туристи са предизвикали лавината в Боровец, тъй като са карали извън пистите, на места с лавинна опасност. Загиналият скиор не е имал лавинен уред. 

Групата се спуснала по най-навятата част на склона при „Маркуджик“ 3, в района на пистата падна лавината вчера след обяд. 

Свидетел на инцидента става скиорът Стефан Христов, който е говорил туристите и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

„Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави“, коментира той по бТВ. 

По думите му причината да загине скиорът, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно. „Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били „изплюти“ от нея“, коментира Христов. 

Акцията по издирването на изчезналия скиор продължи 5 часа. В нея участваха 25 планински спасители и 4 кучета. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Лавинната опасност в района е в сила и днес. От Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждават да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, напомнят туристите да тръгват подготвени за планината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!