Застрашен черен лешояд е убит от бракониери край Харманли

OFFNews 14 декември 2022 в 11:06 1038 1

черен лешояд

Снимка Зелени Балкани-Архив

Черен лешояд

Застрашен черен лешояд е убит от бракониери край Харманли, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Това е пореден случай, при който птица от застрашен вид става жертва на бракониери, а до сега няма санкционирани за тези случаи.

Черният лешояд, станал жертва на бракониерие, е една от освободените в природата през ноември птици. Тя е от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от БДЗП, Фондация „По-диви Родопи“ и испанска природозащитна организация. След шестмесечна адаптация на свобода са пуснати 13 черни лешояда, маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в реално време се проследява тяхното движение.

Две седмици след установяването на единия от лешоядите край Харманли, той е убит през нощта от бракониери, ловуващи на фарове с незаконни термални прицели. Природозащитниците припомнят, че независимо от подаваните сигнали в полицията, до момента у нас нямаразкрито нито едно престъпление, свързано с незаконен разстрел на защитени птици, а само през последните две години има няколко такива случая, между тях и отстрел на царски орел.

От БДЗП припомнят, че през септември 2022 г.в района на Джебел беше застрелян египетски лешояд, а през май 2020 г. над ловно стопанство „Женда“ край Кърджали бе застрелян черен лешояд.  Година по-късно - през септември 2021 г. в района на община Стралджа беше прострелян царски орел. Извършителите и на трите престъпления все още не са разкрити.

Междувременно подобен случай на застрелян през миналата година в Унгария български черен лешояд, от който бяха намерени само предавателя и пера, беше успешно разкрит от Унгарското бюро за разследване. Извършителите са четирима ловци, срещу които унгарската прокуратура вече е повдигнала обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови