Защо расте домашното насилие: напрежение и алкохол са основните причини

OFFNews 28 ноември 2022 в 10:01 1673 0

Д-р Веселин Герев

Снимка Стопкадър

Д-р Веселин Герев

Защо растат случаите на домашно насилие, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев след убийството на 28-годишна жена, майка на две деца, в пловдивското село Пъдарско.

Според него най-честата причина е т.нар. ревностна параноя, която той определя като бича на съвременното семейство.

"Една от основните причини за това е, че напрежението в българското семейство стана прекалено голямо. От друга страна, употребата и злоупотребата с алкохол е ежедневие. А именно алкохолът покачва желанието за домашно насилие”, подчерта той. В тази ситуация, когато напрежението стане нетърпимо и двамата партньори се разделят, пиещия - това в повечето случаи е мъжът, развива ревностова параноя, обясни д-р Герев. Той добави, че е имал случаи и на жени, които злоупотребяват с алкохол, но те по-скоро използват психически тормоз върху партньорите си.

Защо се получава така при мъжете? По думите на специалиста алкохолът е единственото психоактивно вещество, което така променя психиката на мъжа, че рязко му качва либидото и в същото време драстично смъква потентността. Това до такава степен променя мъжката психика, че се изпада в състояние на лудост. И колкото повече алкохол се пие, толкова повече ревностовата параноя се засилва.  

Според д-р Геров съвременното общество работи много с документи и при случаи на домашно насилие често се казва, че за тях е нямало сигнал. А издействането на ограничителна заповед и наемане на адвокат струва средства. Той смята, че жертвите на домашно насилие трябва да се обръщат директно към прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Предизборно със Светльо Витков