Защо е унищожена земеделска продукция: България свалила защитата си срещу градушки, за да кацне военен самолет

Пострадалите земеделци излязоха на протест. Прекратиха го срещу обещание от министър Бозуков за обезщетения

OFFNews 30 август 2021 в 15:54 6778 0

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков гарантира, че протестиращите земеделски стопани с унищожена от градушката продукция ще получат обезщетения, предаде БНР. Мостът, който беше блокиран от производителите, вече е освободен, а министър Бозуков започна оглед на поразените от градушката масиви, заедно с производители от пловдивското село Ръжево Конаре.

Христо Бозуков коментира, че изстрелването на ракети за предотвратяване на евентуалните поражения от градушката е било спряно за близо час, защото в района е трябвало да кацне военен транспортен самолет от съюзническите сили. Утре министърът очаква да се срещне с представители на Министерството на отбраната за да се запознае с конкретните причини.

От РВД уточниха, че на 28 август е извършен планиран полет на военно транспортен самолет от летище Рамщайн до летище Пловдив, чиято траектория преминава през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките.

"Решение за спиране на полигоните съгласно процудурата се взема от гражданско-военния център за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна (ЦКИВП).

В 19.18 ч.е подадено искане за спиране на полигоните към диспечера, за да се осигури безопасното кацане на планирания самолет на летище Пловдив. В 19.35 ч. е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20.00 ч. самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци", уточниха от Ръководство въздушно движение.

Бозуков увери пострадалите стопани, че ще получат обезщетения във възможно най-големия размер и всеки конкретен случай ще бъде разгледан отделно заради различията в договорите за реализация на продукцията.

Министърът посочи, че е нужно да се подадат в земеделските служби:

„Във възможно най-кратък срок направете заявленията до общинските служби „Земеделие“ днес или утре. Не оставяйте за края на седмицата, тези дни, първите дни, за да може да започне да се работи по въпроса, да идват на терен хората от службите, за да огледат нещата и да направят протоколите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови