Защо 37-годишен софиянец върна на възрастно семейство загубените 140 000 лв.

OFFNews 13 юни 2022 в 09:50 73770 9

Владимир Симеонов

Снимка кадър БНТ

Владимир Симеонов

37-годишен софиянец намери и върна 140 000 лв. на собствениците им. Солидната сума е на възрастно семейство, което цял живот е спестявало, за да купи жилище на внуците си.

В съботен дъждовен ден Владимир Симеонов спира на паркинг пред строителен обект в елитния софийски квартал Бояна. На земята лежи несесер, който първоначално помислил, че е на някой от работниците.

"Не можех да повярвам какво има вътре. Виждам парите. Не знам колко са. Първата ми мисъл беше, че те ще стигнат до собственика. Независимо къде е в момента и колко много се притеснява", разказва Владимир пред БНТ.

Несесерът се оказва пълен с евро - общо 70 000. Владимир веднага се прибрал вкъщи, но не казал дори на семейството си. Мъжът бил твърдо решен, че ще издири собствениците. Пуснал и статус във фейсбук групата на квартала.

На въпрос дали не се е поддал на изкушението да прибере парите за себе си отговаря, че не го е направил нито за миг.

Малко след като прибрал парите на сигурно място, Владимир Симеонов все пак решил да се върне на паркинга. Там забелязал възрастно семейство. Попитал ги какво правят тук, а жената му отговорила, че на това място са загубили целия си живот. Изгубените 70 000 евро се оказали всичките спестявания, събирани с години за апартамент на внуците.

Мъжът не се усъмнил, че това са хората, които издирва.

"Бяха гравирани четири имена, издълбани в самия несесер. Това бяха четирите имена на техните внуци. Той (съпругът) ми ги цитира, без дори да съм му казвал да опише несесера. Жестът, който направи човекът в момента, в който му предадох несесера, беше следният. Бръкна, извади една от пачките, без да поглежда каква е. Сгъна я й я издърпа. Толкова банкноти, колкото издърпа, ми ги даде", разказва Владимир.

Не приел парите. С примера си младият мъж искал да покаже на 7-годишната си дъщеря, че моралът и доброто сърце са по-ценни от парите.

"В момента, в който споделих какво съм направил, първите думи на дъщеря ми бяха: "Тате, ти си направил добро, без аз да участвам в него". Парите не са всичко. Това искам да разберат хората. В днешно време обществото е станало силно обвързано само с парите. Пари, пари, пари ..., но не всичко е пари", казва Симеонов.

И допълва: "Аз имам едно обяснение защо се случи това нещо. Защото те са били добри през живота си. Те са правили добро и това нещо им се връща в такъв труден момент. Това е посланието, което искам да кажа на хората. Правете добро, без да очаквате нещо. Това ще ви се върне в труден момент", призовава Владимир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

9

Slojno

18.06 2022 в 16:03

fiki, ако се издрискаш не само в коментарите, ами и на центъра на селото ти и при теб ще дойдат медиите - разликата е, че за човека говорят с добро, а за теб, че пак си ни дарил с лайна, без да ги искаме. За този над теб dolivo мога само да му кажа - засили се в някоя стена, какви зделки бе овчар, хората са кътали, той под вола търси теле. Дано не оставите поколение след себе си, че такива гласуват за тиквениците, с които ни засипват всеки ден

-480

8

Октим

16.06 2022 в 17:57

Респект!!! Малко са такива, но само те се числят към истинските човеци!

865

7

Constanza

16.06 2022 в 15:15

Белег за духовното ни падение като нация е, че подобни случки са новини. На всичкото отгоре в интервюто задължително питат не си ли се изкушил да прибереш парите (т.е. да ги откраднеш).
Какво изключително има в това, че си върнал пари, които не са твои?

440

6

Pietro

15.06 2022 в 21:45

Добрите хора не са се свършили в света. И на тях се крепи всичко. Аз все още смятам, че доброто е повече от злото. Носителите на злото обаче са по-агресивни и безскруполни и затова се създава впечатление, че те командват парада.

4038

5

Moirae

15.06 2022 в 20:14

Ако имаше процентно повече подобни новини и по малко черна МВР хроника по националните тв медии...

900

4

Kaliende

15.06 2022 в 16:22

Силен жест, силен човек. Тази случка е обогатила и него самия. До края на живота си, каквото и да прави, една част от него винаги ще знае и ще се гордее със себе си от това, което е направил. Получило се е добре за всики. Синергия. Браво!

22548

3

dolivo

13.06 2022 в 23:11

как ще вземат нотариален акт тези с пари на ръка?

как се плащат данъци за такива сделки?

как няма да върне, я не върне, я мутрата го заколи?

бабички и дядовци с евра, как са ги изтеглили? как са ги обърнали?

произход на пари за сделки над 30 хиляди? за преводи от над 30 хиляди?

абсолютен фарс

1767

2

fiki

13.06 2022 в 14:16

"ало? телеивизята ли е? да, току що върнах 70к евро на една баба, елате да ме интервюирате плс", браво на човека но винаги съм се чудил как се стига до медийно отразяване на подобни неща

5827

1

pisnamiotmutri

13.06 2022 в 09:54

милиардерите от кражби Бойко и Ахмед само щяха да се оближат