Защитници на Кара дере: Законността е заложник на институционална война

OFFNews 14 февруари 2018 в 11:17 3252 0

Екосдружението "Да спасим Кара дере" излезе с позиция относно промените в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) и порица вносителя на закона, депутатът от ОП Йордан Апостолов, че е в конфликт на интереси.

"Прокарването на съществени промени, каквато е статута на земеделските земи, през преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посевния материал е в нарушение за закона.

Недопустимо е това, което всички виждаме - законността да е заложник на войната между ГЕРБ и Президента, ветото върху този закон да бъде отхвърлено заради отношенията между институциите.

Ние бяхме свидетели как промените в предназначението на земеделските земи, с които се улеснява застрояването на Черноморието, бяха раздавани на хартийка в последния момент, не бяха входирани, не бяха качени на сайта на Парламента.

Депутатите в комисия ги получаваха час преди заседанието, а в зала народните представители гласуваха, без да разберат какво приемат"

Според "Да спасим Кара дере" защитата на интереса на дребни собственици в мотивите на закона е само параван в полза на едри инвеститори.

Два примера за крупни строежи – вилно селище на 800 дка над Яйлата и земите над Карадаре. Призоваваме интересите на дребните собственици да бъдат защитени с нов текст и прозрачно, след като Министерство на земеделието даде данни колко точно са те.

Позицията на "Да спасим Кара дере" относно Йордан Апостолов:

В законотворчеството трябва да има хигиена и етика. Неприемливо е Народното събрание да защитава предложенията за промени в статута на земеделските земи, чийто автор депутатът Йордан Апостолов, Обединени патриоти не е отхвърлил категорично съмненията за конфликт на интереси, доколкото той и семейството му са собственици на над 2000 дка земеделски земи и на строителни фирми. Не е морално според нас промени в ЗОЗЗ да се предлагат от лица, които са се облагодетелствали от заменки с държавни земеделски земи и след това в нарушение на Закона са се разпоредили с тях. Съгласно чл. 24, ал. 10 на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е забранена продажбата на земи, извадени от държавен земеделски фонд в срок от 10 години.

Припомняме, че г-н Апостолов и жена му са получили на 28.12.2008 г. чрез замяна стопанския двор в с. Оброчище община Балчик и в последствие през 2011 година са го продали на трети лица.

По същия начин фирмата собственост на г-н Апостолов СИДОМ е получила от заменка с държавата на същата дата 28.12.2008 година стопански двор в с. Дуранкулак и също в нарушение на чл. 24 г. ал.10 от ЗСПЗЗ се е разпоредила с имота.

"Парламентът и правителството имат нужда от доверието на гражданите", завършват декларацията си от "Да спасим Кара дере".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови