Засекретиха какво оръжие даваме на Киев. Наши инструктори ще обучават бойците от ВСУ

Бойни санитари от Украйна ще се подготвят в България

OFFNews 02 декември 2022 в 15:45 3176 5

бойци

Снимка Сухопутні війська ЗС України

Бойци от ВСУ.

Правителството е одобрило военната помощ на България за Украйна, която Министерството на отбраната е предложило. Това е станало на заседанието на кабинета в сряда.

Конкретните параметри и видове оръжия, които ще заминат за Киев, са засекретени в класифицирано приложение.

Предложението за предоставяне на оръжията за Украйна и за принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна - EUMAM UA вече е внесено в Народното събрание, съобщават от ведомството на Никола Стоянов.

Оттам изрично посочват, че са провели консултации с властите в Киев за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси.

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия.

В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в Република България.

По-рано днес служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов обяви, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. 

На 19 ноември военният министър Димитър Стоянов обяви, че българската помощ ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" американски самолети Боинг С-17 и че тя няма да включва комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 и изтребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

5

хr4

02.12 2022 в 20:09

Естествено, че ще е символична. Мутрофанова си има пудели, които са толкова прости, че даже не се сещат как в съвсем скоро време ще останат сираци. Че са мазни гъзолизци е ясно, ама поне да се бяха измазнили на правилните хора. А на тях и за толкова не им стига акъл. Но нищо-пак ще си ги изберете!

1079

3

IV123

02.12 2022 в 16:56

Според мен информацията е засекретена, за да не разберем, че помощта е символична.

3190

2

Гроздан

02.12 2022 в 16:47

И защо са засекретени!? И от кого! Рашисткото посолство първо е получило и одобрило списъка, Украйна ще разберат, НАТО ще знае, ЕС и ЕК - също...
Значи само от нас го крият... Срам ли ги е, що ли... Ама те тоя срам нямат... Не е ясно...

 
X

Да помогнем на украинските деца!