Засаждат тревата на 'зеления трамвай' от Руски паметник до Македония (снимки)

Вече има 150 липи и 10 000 цветя и храсти, оформена е и велоалеята в линейния парк

OFFNews 18 април 2022 в 15:38 1556 1

Започна поставянето на тревните чимове в новия линеен парк по продължението на бул. „Македония“ в София. Покрай релсите на трамвая между Руски паметник и бул. „Христо Ботев“ предстои да бъдат засадени над 1500 кв.м. култивирана трева, която ще завършва цялостната архитектурна композиция на пространството и ще го превърне в „зелен остров“ в самия център на града.

Проектът за линеен парк е на френското бюро „Вилмот архитекти“, съобщиха от Столична община. 

„По-голямата част от растителността в парка е вече посадена. Инфраструктурно са оформени пероните, пешеходните алеи и велоалеята. След като монтираме парковата мебел в специализираните кътове за отдих, паркът ще получи своя цялостен облик“, коментира зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

Към момента по-голямата част от растителността в новия парк е засадена. В пространството между спирките бул. „Македония“ и „Руски паметник“ има над 150 нови дървета от вида липа, над 10 000 храсти и цветя. 

Непосредствено преди откриването на строителната площадка по бул. „Македония“, 32 от дърветата там, които попадаха в обхвата на ремонта, бяха извадени със специализирана техника и преместени в Южния парк. 

Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) по него, се реализират от Столична община по Проект „Интегриран столичен градски транспорт-фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови