Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Заради отменен полет деца, треньори и родители са на улицата в Лондон часове наред

След намесата на посолството българската група е приютена в хотел, но има опасност майки и малчугани да пътуват в различни дни

OFFNews 13 декември 2022 в 21:07 4782 2

деца

Снимка Стоп кадър Нова тв

Децата бяха принудени да чакат часове наред първо на летището, а след това и след като бяха помолени да напуснат хотела.

Българчета от клуб по художествена гимнастика изпаднаха в абсурдната ситуация заради лошото време в британската столица. Децата, треньорите и придружаващите ги родители са блокирани в Лондон заради отмяна на полета им поради снежна буря и транспортен хаос, съобщи Нова тв. 

Така бе помрачена радостта им от получените 30 медала, от които 25 златни, на международен турнир по художествена гимнастика на Острова.

В понеделник децата от бургаски спортен клуб чакали десетина часа на летището. Вечерта били настанени в хотел, но днес били помолени да напуснат, въпреки че самолет все още няма. 

Треньорът им Деница Андреева разказва, че когато на таблото се изписало за отменения полет, се притеснили. 10 часа по-късно от авиокомпанията откарали до хотел българската група от 28 души. 18 от тях са деца.

"Днес разбираме, че в 11 часа трябва да напуснем хотела, като нямаме никаква информация и контакти на хората, които вчера ни казаха, че до намиране на полет ще сме на топло в хотела, ще има храна за нас", казва Андреева.

Все пак от хотела направили компромис и позволили на групата да ползва фоайето, докато намерят решение.

"Температурите са ниски, навън е адски студено. Децата са много изморени. Изкарваме ги навън периодично, пак ги вкарваме да се стоплят. Пак излизаме. Изобщо е някакъв хаос. Децата плачат, има деца, които са без родители", разказва майката на едно от децата Елена Апостолова.

Родители и треньори опитват да се свържат с авиокомпанията многократно, но никой не им дава информация, нито им обясняват какво да направят и към кого да се обърнат. Разбрали само, че може би ще летят на 15 или 16 декември. 

Другото притеснение на българите е, че е възможно деца и възрастни да летят в различни дни и часове.

"Става така, че някои майки излитат в един ден, децата им в друг. Ние не знаем дали пълномощно ще трябва. По принцип трябва всяко дете, което е с родител, да е с полета на родителя. А другите деца да са с треньорите, защото ние носим отговорност за тях", обяснява Деница Андреева.

Посолството ни в Лондон също е започнало разговори с авиокомпанията. Малко след това групата е преместена в друг хотел с обещанието, че ще останат там до деня на полетите.

"Осигурена е храна, ваучери, транспорт от хотела до летището. Мисля, че под контрол е ситуацията в момента. Имат уверението на посланика, че сме на разположение за всякакъв вид логистика, ако се наложи да бъде предоставена групата. В момента тези полети са потвърдени", посочи консулът Наташа Блажева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

13.12 2022 в 22:56

Брекзит-мрекзит... Едно време като бяха в ЕС всяка авиокомпания излитаща от ЕС държава беше длъжна да осигурява ваучери за храна и хотел. Сеега - ами не са...

Аз пътувах изключително често брой години и съм видял какво ли не. Препълнен полет от Европа - €400 кеш, ваучер за вечеря и хотел. Закъснял полет от САЩ - сорка, отправната точка не е в ЕС, никаква компенсация, редене по опашки и изгубен багаж .

865

1

Constanza

13.12 2022 в 21:17

Знае ли някой за коя авиокомпания става дума?
 
X

Подкастът на OFFNews