Заработи процедурата за временна закрила за бягащите от войната

Мая Младенова 18 март 2022 в 16:48 1493 0

Снимка БТА

В България вече работи процедура за издаване на документи за временна закрила, обяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова по време на брифинг на Оперативната координационна група, която отговаря за приема на бежанците от Украйна.

Процедурата трябва да улесни престоя и достъпа до адресна регистрация, здравеопазване, образование и други социални услуги за бягащите от войната украинци.

Това става чрез документ, наречен „Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“. Регистрацията и получаване на документа става на два пункта на границата с Румъния - ГКПП „Русе” и ГКПП „Дуранкулак”.

Вече влезлите у нас украинци, които още не разполагат с документа, ще могат да кандидатстват за него и от вътрешността на страната - в София, Варна, Бургас, както и в центровете за бежанци в кв. "Овча купел" (София), Харманли и село Баня, Новозагорско. Там има отворени центрове за регистрация, стана ясно на брифинга.

Получилите временна закрила чужденци ще получат ламинирана регистрационна карта със снимка и QR код.

Около 150 души от пристигналите у нас около 80 000 украинци са получили вече статут на временна закрила. По-голямата част от бежанците са напуснали страната, към момента у нас са около 25 000 граждани на Украйна.

Пикът, който беше между 5 и 8 март, е спаднал значително и дневният поток от хора в ЕС е около 100 000 души. В 25 държави от ЕС е въведен режим на временна закрила, което дава възможност натоварването от Източна Европа да се разпредели по-плавно и към други държави, отчетоха от щаба.

Временната закрила дава безплатен достъп до спешна медицинска помощ, както и до повече здравни услуги за уязвими групи - деца, хора в неравностойно положение, самотни родители и др.

Лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лв. Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление, както и на помощи за отглеждане на деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!