Заповед в пет без пет: всички ученици в София и още 5 общини ще учат от вкъщи от утре (обновена)

Александра Маркарян 20 октомври 2021 в 16:53 9372 0

Николай Денков

Снимка БТА, архив

Николай Денков, министър на образованието и науката

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. Заповедта става факт минути преди края на работното време днес и влиза в сила от утре сутринта.

От МОН са поискали учениците от 1. до 4. клас да учат присъствено през следващите два дни, но съгласие с МЗ за това не е постигнато.

"Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини", пишат от пресцентъра на образователното министерство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също потвърди, че предложението учениците от 1. до 4. клас да останат на присъствено обучение поне до края на седмицата не е прието.

„Благодаря на министъра на образованието проф. Денков, който прие мотивите ни и опита да защити позицията ни пред министъра на здравеопазването. За съжаление, без резултат. Съгласно заповедта на д-р Стойчо Кацаров от утре всички ученици в София преминават на онлайн обучение без срок. Докато заболеваемостта не спадне под 750 на 100 000 души на 14-дневна база“, написа тя.

Фандъкова добави, че е жалко, че въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи.

Отказа на министър Кацаров бившият министър на образованието Красимир Вълчев определи като "абсурден".

"Това е абсурдно. Министър Кацаров дряма шест месеца и се занимаваше с уволнение на лекари, а сега иска от стотици хиляди родители да реагират за часове. Знае ли министър Кацаров, че съгласно Закона за закрила на детето децата до 12 години не могат да бъдат оставяни без родителски надзор? Утре голяма част от тези родители няма да могат да отидат на работа.

Отговорност за Кацаров носи Румен Радев. Вместо да го уволни, той го преназначи."

МОН е актуализирало Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови