Започват традиционните проверки на коледните пазари

OFFNews 14 ноември 2020 в 17:23 1729 0

Снимка Архив

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва кампанията си "Безопасна Коледа" на 17 ноември за проверка на детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

Кампанията се провежда вече девета поредна година и ще продължи до 22 декември.

Проверката на светлинните гирлянди ще бъде върху това дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба. При детските играчки ще се следи за възможността за отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3 годишна възраст.

Анализът от миналата година показа, че на пазара в предпразничния период се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас, които са и с неясен произход, отбелязват от държавната агенция.

През 2019 г. бяха проверени общо 382 броя играчки, 379 различни видове и модели светлинни гирлянди, 105 вида пиротехнически изделия. 

При 116 от играчките са установени несъответствия, като без маркировка за съответствие са били 24 броя, 57 броя са били с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите, 91 броя играчки са били без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

Несъответствия са установени и при 169 вида и модели светлинни гирлянди. Най-често констатираното несъответствие е липса на данни за производител/вносител, което е при 127 вида гирлянди. 58 вида гирлянди са били с видими несъответствия и 51 вида продукти с били без инструкция за употреба. Не са открити продукти без нанесена задължителна маркировка за съответствие - CE.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови