Започват проверки за безопасността на играчките в магазините

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2020 в 09:15 1615 0

Снимка pixabay

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва проверки за безопасността и качеството на играчките в магазините.

Национална кампания "Безопасна Коледа" включва както физическите, така и онлайн магазините. Те ще следят за предлаганите на пазара детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

От началото на годината една четвърт от проверените играчки на българския пазар са несъответстващи или опасни. Конфискувани и унищожени са повече от 130 продукта.

Инспекторите са проверявали и за съдържанието на опасни вещества, но токсични играчки не са открити, коментира Галя Бояджиева от агенцията пред БНР:

"Tова са един куп химични елементи - алуминий, антимон, арсен, барий, бор, хром, никел, живак. За наша радост сме изпитвали през тази година желета, които бяха особено популярни, т.нар. "скуиши"-та, за съдържание на бор, за наша радост няма наднормено съдържание."

Най-честите установени нарушения са свързани с несъответствия и дребни елементи, които крият опасност от поглъщане.

В рамките на миналогодишната кампания "Безопасна Коледа" несъответствия са установени при 116 играчки и 170 светлинни гирлянди, а финансовите санкции за търговците, са от 250 до 1000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !