Започва Рамазан, мюсюлманите с онлайн програма през свещения месец

OFFNews 24 април 2020 в 07:12 1926 0

Днес е първият ден от свещения месец Рамазан. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на извънредното положение. 

Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец, с което ще бъдат удовлетворени духовните потребности на общността, посочи говорителят на главното мюфтийство Джелал Фаик. 

"Трудно ще е за вярващия човек, защото Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща трапеза, да се молим заедно, но трябва да бъдем и отговорни граждани. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от дома си, заяви той, цитиран от БНР.

По време на Рамазан в джамиите ще може да се влиза само за индивидуални молитви, масовите са забранени със заповед на Главното мюфтийство. 

Междувременно влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната важи до неделя вечерта, а целта е да бъдат спрени гостуванията на хора с двойно гражданство, които идват у нас при своите близки за началото на месец Рамазан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови