Започва кампанията за пролетно почистване в София

OFFNews Последна промяна на 25 март 2018 в 11:20 2449 0

Традиционната кампания за пролетно почистване на Столичната община ще започне на 26 март и ще продължи до 28 април. Тя ще премине под мотото "Заедно да почистим София пролетно!", съобщиха от Общината.

Начало на кампанията ще дадат децата от 74 СУ "Гоце Делчев" и техните родители в район "Връбница" от 11.00 ч. в понеделник с фолклорна програма и дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор.

Тази година кампанията ще протече на две етапа.

През първия "Заедно да почистим, поддържаме и пазим своя квартал" от 26 март до 15 април ще бъдат почистени прилежащите територии към жилищни сгради и еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи и др., засаждане на растителност.

През втория етап "За по-чиста и зелена София" от 16 до 28 април ще се изпълнят дейности по озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински места, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки и боядисване на същите; почистване на ел. табла от агитационни материали, рисуване от спонсори.

Ще бъдат почистени територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, затревяване на свободни площи, засаждане на дървета, нискостеблена растителност, цветя.

За кампанията по пролетното почистване ще бъдат осигурени 50 000 чувала и 20 000 ръкавици. Изпратени са покани до строителни и транспортни фирми за включване в кампанията с транспортна и товарачна техника, която ще бъде насочена към районните администрации за почистване на нерегламентираните сметища.