Започва издаването на е-Apostille на образователни документи

OFFNews 15 юни 2020 в 09:44 3502 0

Националният център за информация и документация (НАЦИД) започва да издава е-Apostille на образователни документи от днес, 15 юни, съобщи Министерството на образованието и науката.

Очаква се чрез използването на съвременни технологии за издаване на Apostille и надграждането на електронния Регистър значително да се съкрати времето за издаване – до 8 работни часа, да бъде намалена цената, както и да се гарантира истинността на документите и да се елиминират възможностите за фалшификации.

Електронната услуга позволява също бързо и лесно потвърждаване на Apostille от държавата по местоназначение, улеснява се разпространението на публични документи в световен мащаб, намалява и рискът от загуба на документи чрез тяхното съхраняване и предаване по електронен път. Освен това всяка заинтересована институция или лице може лесно да проверяват истинността както на хартиените, така и на е-Apostille в електронна среда.

През последните три години са издадени 72 432 бр. Apostilles.

Апостилът (на френски: apostille) е специално удостоверение с печат за заверка (легализиране) на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови