Започва делото за отказа от референдум срещу застрояването в Младост

OFFNews 20 октомври 2017 в 07:15 2856 1

Делото срещу отказа на Столичния общински съвет да се проведе референдум заради презастрояването на "Младост" стартира днес в Административния съд. 

То е по жалба на инициативния комитет "За зелен Младост", след като през април Столичният общински съвет отхвърли  предложението за провеждане на местно допитване срещу застрояването в квартала. Мотивът бе, че въпросите, които са посочени в референдума от гражданите, не могат да бъдат предмет на допитване, защото са уредени в Закона за устройство на територията. 

Въпросите, които предложиха от "За Зелен Младост", са: „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, 1А, 2, 3 и 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?” и „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, 1А, 2, 3 и Младост 4?”.

Незаконно е да бъде отменен Подробен устройствен план, след като е влязъл в законна сила, както и да се отнеме придобит имот от добросъвестен купувач, което е конституционно право, написа тогава в становище председателят на САБ арх. Георги Бакалов.

"Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи между блоковете и на детски площадки. С гражданите на „Младост“ имаме обща цел да не се строи там, но това трябва да стане по законен начин”, обясни тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя бе категорична, че промяна в Общия устройствен план ще има. 

За провеждане на допитването в края на миналата година бяха внесени 14 000 подписа, от които валидни се оказаха 8822. За свикване на местен референдум в "Младост" са необходими подписите на 9400 души. Въпреки това СОС пусна за разглеждане въпросите в шест комисии, които обаче не подкрепиха референдума. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!