Започва благотворителна кампания за спешен ремонт и реставрация на храм 'Св. Александър Невски'

OFFNews 02 март 2020 в 12:04 2790 0

С началото на Великия пост започва благотворителна кампания за ремонт и реставрация на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Преди 108 години катедралата е станала факт, благодарение на даренията на целия български народ. Дойде времето да бъде възстановена по същия начин – с приноса на всички нас, се казва в публикувания апел за кампанията.

На каузата ще бъде посветен и Благотворителния бал на строители и архитекти, който ще се състои на 20 март 2020 г., под патронажа на Светия Синод. Изявени творци и популярни личности ще дарят ценни предмети за благотворителния търг, който ще бъде проведен по време на бала. Целта е да бъдат събрани средства за спиране на течовете от покривната част на храма и смяна на дограмата непосредствено под кубетата.

За спешната нужда от ремонт алармираха от сдружение "Зограф" още през изминалата година. Преди да се приcтъпи към цялocтнa рecтaврaция нa cтeнoпиcитe в пaтриaршecкия хрaм, зaдължитeлнo трябвa дa бъдaт oтcтрaнeни тeчoвeтe oт пoкривa, кaктo и вcички пукнaтини пo cтeнитe и cвoдoвeтe, тъй кaтo влaгaтa и мухълът ca нaй-ceриoзнитe врaгoвe нa фрecкитe в кaтeдрaлaтa – вeликoлeпни oбрaзци нa хриcтиянcкoтo изкуcтвo, обясниха от сдружението. 

По своя размер и украса, по своята архитектура и монументалност днес храм-паметникът “Св. Александър Невски” съперничи на най-известните паметници от този вид в целия свят. Гледан отвън, дължината на храма е 72 м, а ширината – 55 м. Височината му е 50,52 м, а покривният мостик – 28 м. Над главния сводест вход с три врати се издига камбанарията, която завършва с купол. Той е опрян на три колони, между които има широки отвори и през тях се виждат 12-те камбани. Общата им тежест е ок. 25 тона. Най-голямата тежи 11 758 кг, езикът й – 374 кг, диаметърът й е 2,70 м, а височината – 2,80 м, втората е 6002 кг, а най-малката – 10 кг.

При хубаво и топло време звънът на голямата камбана се чува на около 30 км от София. Най-големите камбани са украсени с релефни изображения и икони на Господ Иисус Христос, св. Богородица, св. Александър Невски, св. София, св. Кирил и Методий, както и възпоменателни надписи, изпълнени със старобългарска плетеница. На западната фасада по камбанарията е поставена мозаична икона на св. Александър Невски, дело на българския художник Антон Митов.

За да върнем величието на храма, изпратете чрез SMS на 17 777 с текст NEVSKI, дарете в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Светия Синод

ПКСХП "Александър Невски“

IBAN:BG71STSA93000014915278

BIC:STSA Банка ДСК ЕАД ФЦ Батенберг,

Бул. "Александър Батенберг I" 6 София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови