Започва безплатно обучение на ученици за приложни програмисти

OFFNews 30 септември 2018 в 15:35 3402 1

Снимка pixabay.com

Безплатно обучение на ученици по професията "Приложен програмист" ще осигури Министерството на образованието и науката.

То ще се провежда пет IT центъра: в София, Бургас, Пловдив, Русе и Правец, и се финансира по националната програма "Обучение за ИТ кариера".

Могат да се включат всички ученици в X клас през настоящата учебна 2018/2019 г., които НЕ са в паралелка с компютърен профил. Групите се сформират, след като кандидатите се регистрират ТУК до 16 часа на 5 октомври 2018 г.  и попълнят входящ тест на 14 октомври.

Обучението е 3-годишно и започва през ноември.

Всяка година има по 320 часа - присъствени и онлайн.

Лекциите и упражненията са в събота и неделя.

Във всеки център могат да кандидатстват не само местни ученици, а и десетокласници от съседните общини и области. На всеки одобрен курсант от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.

Петте центъра за софтуерно обучение са:

- в София – към Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) и Технически университет - София;

- Правец – към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи, град Правец и Технически университет – София;

- Русе – към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ - Русе, и Русенски университет „Ангел Кънчев“;

- Пловдив – към МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“;

- Бургас – към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас.

Партньори в националната програма са Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии (ИКТ Клъстер).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

30.09 2018 в 17:16

Сети се Мара да се побара...

А кога ще въведем задължително програмиране от 1-ви клас като некой страни по на север чието име почва с буква Е? А има ли нишан за електронно правителство или ще отънее чиновническия джеб ако няма гише на което да пита "ко ща праим ся..."? А кога ще въведем електронно гражданство? А електронно гласуване?

А кога ще има програмиране и във висшето образование? В момента няма ВУЗ в България, който да преподава компютърни науки по смислен начин т..е с програми актуализирани последното десетилетие и с преподаватели, който заслужават поне малко уважение.