Започна разтоварването на Вера Су

OFFNews 19 октомври 2021 в 08:10 1693 1

Снимка БТА, архив

Разтоварването на заседналия на 20 септември край Яйлата товарен кораб "Вера Су" започна снощи, съобщи транспортното министерство. Операцията ще продължи 3, 4 дни. Ще се работи денонощно, за да се използват всички дни, през които метеорологичните условия ще се благоприятни.

Корабът е обследван за нови пробойни. Отстранени са падналите предмети и опасни пластмасови материали от корпуса. Поставени са допълнителни котви с цел стабилизиране.

Предвидено е прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб. Така ще се контролират процесът по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд. Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност. Той ще се претоварва на специализирания танкер "GALAXY ECO". Карбамидът ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

След разтоварването корабът ще бъде освободен, провлачен и приет в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпусът му.

Спазени са всички насоки и изисквания на Министерството на околната среда и водите, като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара, уверяват от транспортното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews