Започна кампания за набиране на книги за изгорялото читалище в Скребатно

Василена Иванова Последна промяна на 11 януари 2019 в 14:15 8728 0

Започна дарителска кампания за набиране на необходимо количество книги за изгорялото преди дни читалище в родопското село Скребатно, чиито жители сега се обединени в една цел, а именно да възвърнат изгубеното.

По време на пожара изгарят над 3 500 тома книги от библиотеката, а освен сградата на читалището, пожарът опустошава кметството в съседство, магазини и ресторанти.

Акцията е безсрочна до набирането на необходимото количество книги за попълване на фонда на изгорялата библиотека. От читалището казват, че няма значение какви са книгите, важното е да са запазени.

„За цялото село това е едно изгубено богатство, най-вече книгите. Жителите на селото са настроени положително“, разказва за OFFNews Кирил Балдев, ученик от пазарджишко село, който от години организира кампании за даряването на книги в читалища и домове за възрастни по цялата страна.

По думите на Кирил малко хора се интересуват от съдбата на изгорялото читалище, тъй като това не е техният роден край, но винаги се намират добри хора.

„Още от самото стартиране започнаха обажданията. Аз съм събрал около 200 книги. Други хора искат да изпращат по 100 -200 книги. Дори читалищата, на които аз съм дарявал книги, искат да се включат. Фирми и образователни институции също се свързаха с нас“, посочи момчето.

В разговора ни той още казва, че всяка сграда, читалище и кметство са от голяма важност за едно село.

„За това село това са едни от най-важните неща, защото там можеш да прочетеш книга или да разговаряш с кмета“, допълва Кирил.

Преди всичко обаче селото трябва да построи сградата на читалището наново, за което са необходими повече средства. 

„Важно е да има доброволци и след възстановяването на сградите да се вземат по-големи мерки за сигурност“, казва Кирил Балдев.

За Кирил Балдев ви разказахме през май миналата година, когато той направи поредното си дарение, в което събра и дари над 3 000 книги на читалища и домове за възрастни хора от цялата страна.

Всеки, който има желание да помогне, може да се свърже с читалището в с. Скребатно на тел. 0898 68 63 75 или с Кирил Балдев на тел. 0876 47 94 99.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови