Започна изграждането на затвор край Дупница

OFFNews 19 декември 2022 в 14:01 994 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков

Започна изграждането на затвор в района на сегашното затворническо общежитие в дупнишкото село Самораново, предаде БТА. 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков направи символична първа копка, с която започна изграждането на затвора.

"Много съм щастлив, че днес се осъществява първата копка на нов затвор в България, нещо което не се е случвало през последните 60 години и нещо, за което много министри преди мен са се трудили. Това е важно да се случи за цялата система на правосъдието, важно е и за всички хора, които не попадат в затворите, защото България е с изключително голяма степен на рецидив", посочи Зарков.

По думите му това ще се отрази на целия район, защото ще бъдат създадени повече от 90 работни места, ще има и учебен център, който ще функционира като малък университет. Ще има и производствени бази, които ще допринесат за икономическото развитие в района. Той посочи, че се надява до 13-14 месеца обектът да бъде построен.

Зарков добави, че има уверение от министъра на регионалното развитие и благоустройство за навременно изграждане на необходимия водопровод за село Самораново заради опасенията на местните хора, че затворът ще застраши водоподаването на жителите на селото.

Министърът увери, че няма причини и за притеснение по отношение на сигурността на хората в района: "Затворът ще бъде много модерен и максимално защитен".

Гости на откриването бяха бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е и бивш правосъден министър.

Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“. Капацитетът е 400 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews