Замърсителят на р. Струма е канал под жп линия

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2019 в 20:28 1771 0

Източникът на замърсяване на р. Струма, оцветил водите й в ръждивокафяво, е канал под жп линията на гара "Разпределителна", съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Перник. 

Взети са проби от реката, които ще се изследват от Изпълнителната агенция по околна среда. Ще бъдат тествани всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води, в т.ч. и специфични замърсители, тежки метали и приоритетно опасни вещества.

Първоначалните резултати от взетата водна проба на р. Струма при моста на гара „Разпределителна“ са показали завишения по показател електропроводимост.

В проверката са участвали всички експерти от РИОСВ, разпределени в няколко групи.

Проверени са всички потенциални замърсители по течението на реката, всички колектори от квартал “Изток“ до центъра на Перник, както и предполагаеми замърсители в района над бившия клон „Мир“ и кварталите “Сини вир“, “Железни заводи“ и „Хумни дол“.

Единият от екипите е извършил проверка в „Стомана индъстри“ и „Колхида метал“. При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване на отпадъчните води и на двете дружества. Проверката ще продължи и утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови