Замърсяване на въздуха в цялата страна заради мъгли, коли и облак от Африка

OFFNews 17 ноември 2020 в 11:18 3575 0

Високи нива на замърсяване на въздуха се отчитат в цялата страна тази сутрин. 11 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормите, а индексът на Европейската комисия "Air Quality Index" определя качеството на въздуха като "лошо и потенциално опасно".

В София най-лошо е положението в кварталите "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и "Младост". Фини прахови частици се отчитат дори на Копитото. 

Столичната община призовава гражданите да използват градския транспорт, а не личните си автомобили. Хората, които използват твърдо гориво за отопление, се приканват да предпочетат алтернативно гориво при възможност. Ще бъдат проверени промишлени, транспортни и битови източници на замърсяване. На проверка подлежат и строителни обекти, излъчващи емисии.

Замърсяването на въздуха през последните няколко дни се дължи и на мъглите, които задържат праха в ниските слоеве на атмосферата, както и на липсата на вятър. Към това се прибави и облак прах от Африка, който преминава над южната половина на Европа и засяга и нашата страна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови