Зам.-кмет на София: Депутатските коли са закопчани основателно

Нели Чолашка 30 януари 2014 в 17:05 4287 5

Закопчаните депутатски коли.

Снимка Елица Мартинова

Няма превишаване на правата от служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) при поставянето на скоби на депутатските автомобили.

Това обяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов по повод скандала, който вдигнаха по-рано днес депутати, на чиито коли бяха сложени скоби. Колите бяха паркирани в близост до сградата на народното събрание в зоната, оградена от метални заграждения.

„Това, което изяснихме към настоящия момент, е че въпросните автомобили са паркирали в участък от площад „Александър Невски”, който е със статут на Синя зона, тоест зона за краткотрайно платено паркиране.

Впоследствие народните представители и представители на администрацията на Народното събрание са обявили, че този участък все още е под някаква форма със статут на зона за сигурност, тоест - се подчинява на малко по различни правила.

Дали това е така, или не, все още не мога да кажа, защото няма никакъв официален документ, който да потвърждава или да отрича факта, че точно тази част от площад „Александър Невски” е със статут на зона за сигурност”, обясни Любомир Христов.

Граждани направиха опит да осъдят общината за новите правила за платено паркиране в центъра на София и Административният съд на София-град обяви действията на ЦГМ за незаконни. Новият областен управител на София Росен Малинов от БСП побърза да обяви Синята зона за незаконна.

Ноември миналата година обаче Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд и узакони Синята зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови