Заличиха сдружението 'Иван Михалев' в Битоля

OFFNews 22 март 2023 в 21:06 2255 2

документа

Снимка БГНЕС

Документът.

Сдружение културен център "Иван Михайлов" е заличен от Централния регистър, показва справка на страницата на регистъра на Република Северна Македония.

Действието е в резултат от промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Северна Македония, който със задна дата забрани създаването на организации, които с името, програмата, целите и дейността си подбуждат и призовават към агресия, разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространяване и подпомагане, подбуждане и одобряване на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх.

Сдруженията имаха тримесечен срок, в който да променят имената си, нещо, което от Сдружение „Иван Михайлов” не направиха, а Комисията за използване на личните имена даде отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов с аргументите, че то представлява провокация към националните чувства на хората в Северна Македония, защото става дума за човек, близък до фашистката идеология, който с действията си отрича уникалността на македонския народ, а в същото време времето предизвиква нетърпимост и омраза в македонския народ и общество, напомня БТА.

Председателят на сдружение „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски реагира на "Фейсбук" профила си, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург, което беше споделено на страницата на сдружението, където от вчера стои снимка с емблемата на сдружението и надпис: Забранени, но непобедени!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

23.03 2023 в 05:17

През годините българите в Северна Македония много са страдали от репресии, преследване и дори убийства от македонските власти. За жалост репресиите срещу българите продължават и сега, в тази запътила се към Европа държава. Как не разбраха македонците, че в ЕС не се приемат държави, в които преследват хора, поради тяхната етническа принадлежност.

5330

1

deyan_h

22.03 2023 в 22:48

Да го прекръстят на Сдружение "Чичо Радко")))
 
X

Елена, която върна наградата