Заков: Тепърва ще се разбере дали самолетът е бил шпионски

Този самолет в нито един момент не е представлявал заплаха, увери министърът на отбраната

OFFNews 10 юни 2022 в 12:05 2250 0

Заков

Снимка БГНЕС Архив

Драгомир Заков

Дали самолетът е шпионски или не ще установи разследването. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти за самолета, който наруши въздушното ни пространство.

Малкият 6-местен самолет Пайпър, който прелетя необезпокояван през Литва, Полша, Унгария, Румъния, Сърбия и България, се приземи на неизползваната от години писта на аерогара „Търговище“ до село Буховци между Търговище и Шумен.

"Не може по този начин - абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи, да се обяснява как е срамно едва ли не за българските ВВС, че не били следили самолета. Няма такова нещо. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди на влезе на територията на страната ни", каза министър Заков.

Според него след като аеропланът е минал на българска територия, е бил следен през цялото време.

"Имайте предвид, че имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от системата за следене на самолети. Като казах вчера, че този самолет никога не е представлявал заплаха. Това действително е така. Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета над цивилната инфраструктира. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат - при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие", обясни министърът на отбраната.

По думите му превозното средство е минало над страната през тъмната част на денонощието и е летяло много ниско, за да избегне бурята.

"Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в Граф Игнатиево преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа", обясни Заков.

OFFNews се свърза с последния собственик на 60-годишния двумоторен самолет, който го е продал на софийска фирма миналата събота. Ето и интервюто ни с него - Последният собственик на самолета-беглец: Продадох го в събота на фирма от София, май бяха румънци или украинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!