Захариева: Надявам се да влезем в Шенген по въздух и море догодина

OFFNews 22 октомври 2017 в 11:34 3127 1

Външният министър Екатерина Захариева очаква до 2018 г. да влезем в шенгенското пространство "поне по въздух и море". Това заяви тя в студиото на Нова тв.

„Изпълнили сме всички критерии за влизане в Шенген. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп”.

Тя допълни, че в момента Шенген не работи заради засиления граничен контрол, който се извършва заради големия поток от незаконни мигранти. По думите и, страната ни се справя най-добре с опазването на външната граница на ЕС, въпреки, че страната ни не е член на Шенген.

В студиото Захариева коментира и събитията в Каталуния от месеца.

Според нея диалогът между сепаратистите и испанското правителство "трябваше да се случи още преди референдума".

"Надявам се да няма гражданска война, разумни хора са каталунците, със сигурност доста емоционални по отношение на независимостта им", допълни тя.

"Над 600 фирми напуснаха Каталуния на фона на напрежението и нестабилността. Привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. А по-голямата част от тях настояват за оставане на ЕС”.

На въпрос за отношенията между страната ни с почетния консул на България в Барселона Христо Стоичков Захариева отговори: "Отношенията са ни добри, ние сме много благодарни за това, което Христо Стоичков направи. Когато си почетен консул, трябва да изразиш позицията на държавата, а не личната си. А той заяви, че изразява личната си и не живее в Испания повече от година".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови