Загиналият в Пирин младеж е подценил планината, опасност от лавини има и днес

OFFNews 25 януари 2021 в 08:34 3762 0

Младият спортист, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка в посока хижа Бъндерица, затрупан от лавина, е подценил условията в планината. Лавинната обстановка продължава да е опасна за скиорите, съобщи Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК, по БНТ. 

В 11.28 ч. вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите се озовават на място за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, разказа Нешев. Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса, допълни той.

Момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси, подчерта Нешев. 

Районът е забранен за фриирайд и подобни дейности. Но този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител. 

Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там, категоричен е Нешев. 

Инцидентът коментира и икономистът Владимир Каролев, който е познавал момчето. Според него планът е бил спускане по билото, защото влизането в улея е много опасно. "Когато има вятър, не трябва да се кара в райони с опасност от лавини", каза Каролев по бТВ. По думите му най-вероятно младежът е загинал от удара в дърво. 

Младежът, който загина в Пирин, бе спортна надежда с много награди от световни състезания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!