Загиналият над Мусала парапланерист е сред най-опитните

OFFNews 09 януари 2023 в 22:08 7095 0

Стоичков

Снимка фейсбук

Тома Стоичков

В последния си полет Тома Стоичков, който загина над Мусала, е имал добра видимост, времето е било спокойно, показват кадри на друг парапланерист, с когото излетели заедно над Рила, съобщи БНТ. 

Познат на починалия парапланерист обяснява следното:

"Аз се отказах в последния момент и отидох на Коняво. До 11:00ч на горна станция показваше 6 м/с. Очаквах след обяд да усили още, защото в Уинди предвиждаха вятър 10-12 м/с на 3000 м. Понякога при по-силен вятър на старта "Маркуджик 2" показва по-ниски стойности от реалното. Защото склонът е много стръмен, получава се нещо като вълна пред склона, на която може да се крепиш без да търсиш термика. Но излезеш ли от възходящата зона, виждаш, че вятърът е по-силен."

Той предполага, че Тома е решил "да се извози до Мусала на реене". Неговият инструктор го е правил в тандем, но при по-слаб вятър. Когато е достигнал височината на върха, е установил, че не може да пробива напред дори и с натиснат спид, обяснява човекът и допълва, че Стоичков не е имал достатъчно височина да пусне по вятъра и да мине над роторната зона. Пробвал е да кацне на върха.

"Като е доближил склона с натиснат спид, се натъкнал на силна турболенция и ситуацията е излязла от контрол. Това е Мусала все пак, не е расник - като усили вятърът, да си кацнеш горе", пише Ясен Христов.

Тома Стоичков, който загина вчера, след като близо 3 часа чака военен хеликоптер, е бил един от най-перспективните ни пилоти, коментират негови колеги в този спорт. Бил е победителят в първото състезание по прелети в Банско. Наричат го "най-усмихнатият парапланерист".

"На всеки винаги е помагал, никога не ме е предавал в нищо и съм щастлив, че съм го познавал", казва шампионът в този спорт Георги Джолев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!