Задържаха 16 кучета и котки, приготвени за незаконен внос в Румъния

OFFNews 03 април 2022 в 10:52 2412 0

Снимка БАБХ

При масирана акция за проверка на шест гранични пункта за незаконно транспортиране на животни е задържана пратка с 16 домашни любимци от България за Румъния. Проверени са около 70 пратки с домашни любимци и коне, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. 

16-те животни са били котки и кучета. Пратката е спряна при опит да премине българо-румънската граница с нередовни документи.

На ГКПП-Дунав мост комисия от служители на БАБХ е спряла за проверка специализирано транспортно средство за превоз на домашни любимци. Придружителят на животните е представил паспорти за всички животни, но при проверката е установено, че данните са непълни и липсват и сертификати за превоз. Паспортите на животните са задържани за допълнителна проверка, а на превозвача е издаден акт за административно нарушение.

Събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата. Животните са настанени в приют до приключване на проверката.

Задържането на животните на Дунав мост е част от масирана акция за проверка на шест ГКПП в страната (Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак) за незаконно транспортиране на животни.

Акцията е заради зачестили сигнали за нелегален транспорт на кучета и котки, и коне. В акцията са проверени около 70 пратки с животни.

Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост, е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки) заради несъответствия в предоставените за тях данни.

На българска територия не е допуснат кон с нередовни документи, превозван от румънски граждани с нелицензиран транспорт от Румъния.

Проверяващите на ГКПП Дунав мост 2 са издали акт на българин за транспортиране на животни без ветеринарномедицински сертификат и липса на сертификат за продължителни пътувания, превозващ домашни любимци в неодобрено и нелицензирано  транспортно средство.

Други пратки с кучета е върната обратно в България заради несъответствия в паспортите, чипове и неотразени данни в Информационната система на БАБХ - ВетИС.

На ГКПП при Силистра при проверка е установено пренасяне на 14 кучета от Беларус към България. 

По време на акцията на шестте гранични пункта служителите са съдействали на украински граждани, търсещи временна закрила, при преминаването им на българска територия с домашни любимци. На пункт Дунав мост активно участие са взели и екипи на Български червен кръст (БЧК), за което БАБХ изказва благодарност на доброволците!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови