Зад кулисите на работодател №1 в ритейла

За сертификата TOP Employer разказва HR екипът на Лидл България

OFFNews 17 февруари 2023 в 15:01 16027 0

Лидл

Снимка Лидл България

Лидл България е в ТОП 3 на най-добрите работодатели в страната и №1 в своя бранш

Лидл България е в ТОП 3 на най-добрите работодатели в страната и №1 в своя бранш. Това показват данните на международната организация TOP Employers Institute, която за поредна година отличи най-добрите работодатели в света със сертификата TOP Employer. Лидл България го получава за четвърта поредна година. Новото този път е, че с общия си резултат от 92,44%, се утвърждава като №1 работодател в своя бранш.

За HR екипа на компанията процесът по сертификацията продължава седем месеца. Той представлява независим одит на HR политиките, като обхваща повече от 20 теми в 6 ключови области: управление на хора, работна среда, привличане, развитие, ангажиране и обединяване.

Пламена Янева, ръководител „Развитие и ангажираност“, снимка: Лидл България

„Изискванията за сертифициране на Top Employers Institute растат постоянно. През годините фокусът все повече е върху ангажираността на служителите, както и утвърждаването на корпоративна култура, която поставя служителя в центъра на своите политики. Разнообразието и приобщаването също е сред темите, които отличават най-добрите работодателски практики в световен мащаб“, разказва Пламена Янева, ръководител „Развитие и ангажираност“ в Лидл България.

Във всяка една от тези области компанията прилага множество мерки. Особено силен фокус поставя върху развитието на своите служители. През 2022 г. инвестира с 37% повече в тяхното обучение и развитие. Над 30 000 са часовете, прекарани в обучения. „Служителите ни имат достъп до дигитална библиотека с над 15 000 обучителни курса. Прилагаме и цялостна програма за управление на таланта, в която всеки служител следва свой персонален план за развитие“, обяснява Пламена Янева. Организират се и различни програми, с които се развиват лидерските умения на ръководните кадри. Такъв е примерът с лидерската Академия по Lidl-ство, която обхваща близо 150 служители от средния и висш мениджмънт.

Непрекъснато се обогатява и пакетът с придобивки на база обратната връзка от служителите. Най-новите попълнения в него са допълнителен ден отпуск за всеки 5 години стаж в компанията, както и нова придобивка за всички служители с ученици – отстъпка от Уча.се и подарък за първия учебен ден. През 2022 г. компанията два пъти осигурява и финансов бонус за всички свои служители и увеличава ваучерите за храна в размер на 200 лв. месечно.

„За нас е важно ежедневно да заявяваме своята подкрепа и грижа като работодател. Да показваме на служителите ни колко много ги ценим и да създаваме за тях подкрепяща и мотивираща работна среда“, обобщава Пламена Янева.

Ваня Василева-Димитрова, ръководител на отдел „Подбор и привличане на таланти“, снимка: Лидл България

„Привличането на кандидати е друга област, която Top Employers Institute внимателно анализира. Критериите за оценка са на база изживяването на кандидатите в цялостния процес – разглеждат се стратегията ни по подбор, информационните ни канали за комуникация, програмите за препоръки в компанията, пребординг и онбординг процесите“, казва Ваня Василева-Димитрова, ръководител на отдел „Подбор и привличане на таланти“.

В отговор се реализира т.нар. проект „Съвършенство в подбора“. Неговата цел е да надгради уменията на всички, които активно участват в подбора на нови хора, а в резултат на това – да допринесе за по-лесното и ефективно намиране на правилните кадри.

Компанията отчита и все по-нарастващото значение на темата разнообразие. Затова тази година подкрепя първата в страната сертификационна академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване", организирана в партньорство със Съвета на жените в бизнеса в България и Софийския университет. Като партньор на инициативата Лидл България дава възможност на свои служители, а така също и стипендии за хора извън компанията да се включат в академията и да научат повече по темата.

Публикацията е част от партньорството на OFFNews с Лидл България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови