За първи път дадоха статут на лице без гражданство у нас

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2017 в 16:55 6241 1

28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „лице без гражданство“ в България.

Младият мъж е роден в Грузия, с арменска националност. Той е пристигнал със семейството си у нас когато е бил само на 3 години. Липсата на гражданство на момчето е била голяма пречка за семейството му, но истинските проблеми за него започват когато навършва пълнолетие.

„Нито можех да уча в университет, нито да започна нормална работа. Даже кабелна телевизия не можех да си включа без лична карта. Да не говорим да пътувам зад граница“, сподели развълнуван Карен Сардарян веднага след като получи решението за предоставяне на статут на „лице без гражданство“.

Документът, който той обещава да пази като очите си, му бе връчен от зам.-директора на дирекция „Миграция“ Маргарита Делчева.

Процедурата за издаване на статут на „лице без гражданство“ е възможна у нас след изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България в края на миналата година, въведена в българското законодателство в края на 2016 година, съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 година и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които страната ни е ратифицирала.

Статут на „лице без гражданство“ може да получи чужденец, който не се разглежда, като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство. У нас живеят близо хиляда чужденци с такъв казус и част от тях вече са подали документи за статут.

Процедурата не е дълга, а валидността на личните документи на лицето без гражданство е 2 години, разясни Маргарита Делчева.

След като изрази огромната си благодарност към държавата и специално към работещите в дирекция „Миграция“, Сардарян сподели, че няма думи да опише как този документ ще промени живота му и колко дълго е чакал момента, в който и той ще има права. Той не сдържа емоциите си и си позволи на скромната церемония в дирекция „Миграция“ да разкрие част от плановете си – да заведе приятелката си на екскурзия в чужбина, след което да двамата да сключат брак, а той да създаде собствен бизнес.

Тържественият момент по връчването на първия статут на лице без гражданство у нас бе уважен от делегация на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България, водена от представителя за нашата страна Матаис льо Рут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови